Pakistan’lı siyasiler, ABD ile ilişkileri gözden geçirmek üzere son yılların en kapsamlı toplantısında bir araya geliyor.
Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin çağrısıyla acilen toplanan konferansta Amerikalı yetkililerden gelen son suçlamalar ve ABD’nin Pakistan’a saldırması olasılığı tartışılacak.
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Afganistan’da faaliyet gösteren Hakkani grubunun Pakistan’la ciddi bağlantıları olduğunu söylemişti.
İslamabad’daki muhabirimiz Alim Makbul’e göre bu sözler ülkede hararetli tepkilere yol açtı.
Pek çok kişi yalnızca Amiral Mullen’dan değil, başka Amerikalı yetkililerden de gelen suçlamaları topyekûn savaş tehdidi olarak yorumladı.
Washington yönetimi Afganistan’daki askerlerini korumak için elinden geleni yapacağını bildirmişti.
BBC muhabiri Makbul, Pakistan’da bu tür partiler üstü toplantıların çok seyrek yapıldığına dikkat çekiyor.
Ancak toplantının somut kararların alınacağı bir platformdan çok, sembolik olmasının beklendiğini söylüyor. Fakat Pakistan’da özellikle İslamcı partiler, konferanstan somut kararlar çıkmasını ve ABD ile askeri işbirliğine son vermek için ilk adımların atılmasını talep etmişti.
Pakistan’da dün de Cumhurbaşkanı Asıf Zerdari, başbakan ve genelkurmay başkanı iki saat süren bir görüşme yapmıştı.
ABD’nin Terör Listesi
Öte yandan ABD, Pakistan’da üslenen Hakkani grubunu terör örgütleri listesine alıp almama konusundaki kararını açıklamaya çok yakın olduğunu söylüyor.
Karar, grubu himaye etmekle suçlanan Pakistan’a da yaptırım sonucunu beraberinde getirebilir.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, son üç yılda yedi Hakkani liderine yaptırım açıklandığını hatırlatarak, örgütle ilgili kararlarının son aşamasına geldiklerini söyledi.
Pakistan-ABD ilişkileri, el Kaide lideri Usame Bin Ladin’in geçen Mayıs’ta Pakistan topraklarında, yerel yetkililere haber vermeden düzenlenen bir operasyonla öldürülmesinden beri hızla kötüye gidiyor.
Son dört ayda Pakistan ülkedeki Amerikan birliklerinin bir kısmının geri çekilmesini talep etti, ABD ise 800 milyon dolarlık askeri yardımını askıya aldı.
ABD’nin ülkenin Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde konuşlandığını söylediği Taliban unsurlarına karşı insansız uçaklarla yaptığı saldırılar da bir diğer gerginlik konusu.
Başlangıçta bu saldırılara gizli destek verdiği öne sürülen Pakistan hükümeti, sivil kayıplar yüzünden kamuoyunun tepkisi arttıkça saldırılara karşı sesini yükseltmeye başladı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Kar, teröre destek suçlamaları böyle yüksek sesle dile getirilmeye devam ederse ABD’nin “bir müttefik kaybedeceğini” söyledi.
Hakkani Grubu Kimdir?
Amerikalı yetkililer, geçenlerde Kabil’deki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılardan ve Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı Burhaneddin Rabbani’ye düzenlenen suikasttan Hakkani örgütünü sorumlu tutuyor.
Hakkani, Taliban ile bağlantılı ancak örgütün hükümetle barış görüşmesi girişiminden rahatsız olan daha radikal bir grup olarak tanımlanıyor. ABD, Hakkani’ye Pakistan istihbaratı ISI’nin yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Gözlemciler Hakkani saldırılarının, NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilmeye başladığı bir dönemde sıklaşmasının ABD’yi özellikle kaygılandırdığını söylüyor.
(tuicakademi-BBC)