“Orta Doğu’yu Etnik ve Mezhepsel Savaşlar Bekliyor”

Irak Başbakanlık Enformasyon Sorumlusu Salim Maşkur: “Orta Doğu’yu Etnik ve Mezhepsel Savaşlar Bekliyor”

Bilgay DUMAN: Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Salim MAŞKUR: 30 yılı aşkın süredir çeşitli medya kurumlarında çalıştım. Şimdi Irak İletişim ve Gazetecilik Heyeti üyesiyim. İletişim ve Enformasyon Bakanlığı’na bağlıyız. Ayrıca Irak’ta Başbakanlık Enformasyon Sorumlusuyum. Körfezdeki çekişmeleri ve ittifakları anlatan bir kitap yazdım. 1993 yılında basıldı. Bunun dışında Farsçadan Arapçaya çevirdiğim 5 kitabım var. Yüzlerce makalem var. 600 bölümlük bir program yaptım.

Bilgay DUMAN: El Hurra Kanalı’ndan bahsedebilir misiniz?

Salim MAŞKUR: El Hurra Amerikan kanalıdır. 2004 yılında kuruldu. Bu kanala bağlı sadece Irak ile ilgilenen bir bölüm var. Bu bölümün yayını Irak için yapılmaktaydı. Ben o bölümün müdürlüğünü ve yayıncılığını yapıyordum.

 

Bilgay DUMAN: Ortadoğu’da yaşanan değişim hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Salim MAŞKUR: Ben bölgede mezhepsel çatışmaların olacağını düşünüyorum. Artık yeni bir Orta Doğu çiziliyor. 2000’den sonra Henry Kissinger’a kapalı bir oturumda ona yönelik “Filistin hakkında ne düşünüyorsun?” diye soru soruldu. O da “Bence Orta Doğu’da yüzyılın savaşı başlayacak. Bu savaş da etnik ve mezhepsel bir savaş olacak.” diye cevap verdi. Ben de aynı düşünceler içerisindeyim. Irak ise bölgenin tüm gerginliğini temsil ediyor. Şu an Irak’ta yaşanan sorunlar bir gücün sayesinde suni bir şekilde yapıldı. Bu sorunlar çok derin sorunlardır. Bölgede yaşanan sorunlarda da az önce bahsettiğim gücün katkısı vardır. Kurban, Iraklılardır. Bölgedeki Amerikan kuvvetlerinin komutanı David Petreaus çatışmaların sürdürülmesinden yana. Petreaus etnik savaş çıkmasını istiyor. Çünkü bölgede belli bir siyaseti yürütmek istiyor. Şu an Irak’ta Sünniler, Şiiler ve Kürtler arasındaki çok derin bölünmelerdir. Bunlar aslında üç ayrı plandır. Bu planlarda bölgede bulunan dış güçlerin de etkisi vardır. Bu da istikrarı engellemektedir.

 

Bilgay DUMAN: Peki, Irak’taki sorunların giderilmesi için neler yapılabilir? Irak’ın neye ihtiyacı var?

Salim MAŞKUR: Çözüm Irak’la ilgili değil. Bölgedeki çatışmaların nedeni Iraklılar değil. Neden dış güçlerin Irak’taki projeleridir.

 

Bilgay DUMAN: Irak’ın geleceğinde neler görüyorsunuz?

Salim MAŞKUR: Biz artık Amerika’nın elindeyiz. Amerika’dan sonrası diye bir şey yok. Artık Irak’ta İran, Amerika ve Türkiye olmak üzere üç taraf var.

 

Bilgay DUMAN: Son olarak, Türkiye’nin Irak politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Salim MAŞKUR: Eğer Türkiye Suudi Arabistan’ın rolünü üstlenirse kabul edilebilir bir durum. Ama Suudi Arabistan lisanı ile konuşmasın. Bence Türkiye, Irak’ta Sünnileri temsil etmek istiyor. Bu konuda Amerika ve İran’la anlaşmaya çalışıyorlar. Madem ki artık herkes Irak’ın iç işlerine karışıyor, Türkiye de karışmalı. Ama unutulmamalıdır ki Irak halkı çok zor bir halktır. İşgal altında olmayı, mandayı kabul etmez.

 

Bilgay DUMAN: Yanıtlarınız için teşekkür ederiz.

 

Bilgay DUMAN

ORSAM Uzmanı

 

http://www.orsam.org.tr/tr/orsamkonukgoster.aspx?ID=300

 

* Bu röportaj 15 Nisan 2011’de Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...