Olağanüstü Hal Yasasına Onay Verildi

Suriye haber ajansı SANA, meclisin olağanüstü hali kaldıran yasayı onayladığını; yasanın Cumhurbaşkanı’nın imzası ardından yürürlüğe gireceğini duyurdu. Meclisin ayrıca devlet güvenlik mahkemelerini de feshettiği haber veriliyor.

Suriye’de 1963 yılında Baas Partisinin iktidara gelmesinden bu yana yürürlükteki olağanüstü hal, mahkeme kararı olmadan tutuklamalara ve yargılanmaksızın cezaevinde tutulmaya olanak tanıyor ve güvenlik kuvvetlerinin yaşamın pek çok alanında hakim olmasına yol açıyordu.

Suriye’de 19 Mart’ta Der’a kentinde başlayan ve diğer büyük kentlere de yayılan demokrasi yanlısı eylemlerde dile getirilen olağanüstü hal talebi, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın da başlıca vaatleri arasındaydı. Esad yönetimi halkın desteğini kazanmak için daha önce de işçi ücretlerini artıracağını, sağlık sisteminde reforma gideceğini, seçimlere Baas partisi dışındaki partilerin katılmasına izin verileceğini, basına uygulanan sınırlamaların kaldırılacağını ve yolsuzlukla mücadele için yeni bir mekanizma kurulacağını duyurmuştu.

Protestoları yatıştırmayı hedefleyen Esad geçen ay bu konuda çalışmalar yapmak üzere bir komisyon görevlendirmişti. Suriye hükümeti de yine geçen ay istifa ederek yenilenmişti.

Tunus ve Mısır’da yönetimleri deviren ayaklanmalar Suriye’de demokratik reform yapılmasını ve olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını isteyen göstericileri oldukça cesaretlendirmişti.

Gözlemciler, göstericilerin ana taleplerinden biri olmasına karşın, olağanüstü halin kaldırılmasının giderek büyüyen protesto dalgasını durdurmaya yetmeyebileceğine dikkat çekiyor. Muhalifler, yolsuzluk ve adam kayırmacılığın yaygın olduğunu söylüyor.

Ancak Suriye’yi 30 yıl yöneten babası Hafız Esad’ın yerine 2000 yılında iktidara gelen Beşar Esad, ekonomik açılımlara rağmen muhalefete müsamaha göstermiyor. Suriye hapishanelerinde binlerce siyasi tutsak var. Başlıca muhalefet grupları yasaklı. Hükümet bazı internet sitelerine de izin vermiyor ve medyayı sıkı bir şekilde halen denetim altında tutuluyor.

 

(tuicakademi — bbc) // Fatih ÇAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...