Slobodan Milošević’e Belgrad’da Anıt mı Yapılacak?

Sloboda Vatandaş Derneği’nin temsilcileri ve Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS), onursal Başkanı Milutin Mrkonjic önderliğinde yirmi genç parti aktivisti, Belgrad’da Slobodan Milosevic’e bir anıt inşa etmek için Şehir Meclisi’ne tasarı sundular. Sırp Gazetesi Vecernje Novosti’nin haberine göre, Sırp ve Yugoslav olan eski liderin isminin bir sokak veya meydana verilmesini de talep ettiler. Bu tasarı, geçtiğimiz cuma günü belediye yetkililerine teslim edildi, ardından Sırbistan Cumhurbaşkanlığı’na devredildi.

Tasarıda bulunanlar, Milosevic’in Sırp halkının küçük düşmesine izin vermeyen, çok partili sistemi Sırbistan’a tanıtan, ülkeyi NATO’ya karşı savunan, modern Sırbistan’ın en büyük devlet adamlarından biri olduğunu ve ülke vatandaşlarının minnet borcunu bu şekilde ödeyebileceklerini düşünüyor.

SPS’nin Başkanı Ivica Dacic, tasarıyı desteklediğini ancak son sözün Şehir Meclisi’nde olduğunu söyledi.

Sloboda Derneğinin Başkanı Slobodan Lazareviç ise, bir anıt yaptırarak veya bir meydana isim vererek, halkın eski başkana borcunu ödeyeceğini ve kimsenin Sırbistan’a Milosevic iktidara gelene kadar saygı duymadığını söyledi.

Sırp kasabı olarak bilinen Slobodan Milosevic, 1986’da Sırbistan Komünist Partisi’nin başına, 1989’da da Sırbistan’ın başına geçmesiyle izlediği milliyetçi politikalarla Yugoslavya ve Balkanlar’ı felakete sürükledi. Sırp güçlerini destekleyerek; Boşnak, Hırvat ve Arnavutlara karşı katliamlara sebep oldu. Suç dosyası kabarık olan Milosevic, 11 Mart 2006 tarihinde savaş suçlarından yargılandığı sırada Lahey’de (Den Haag) hapishanede öldü. Tasarlanan anıtın, ölüm yıl dönümü için yapılacağı söyleniyor. Sırbistan’ın başkentinde olacak bu anıt, Boşnak halkı olmak üzere, dünya genelinde büyük bir tepki uyandırabilir. Sırp hükümetinin önümüzdeki günlerde vereceği cevap ise merakla bekleniyor.

Dilek KARADAY
o-Staj  2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...