Nükleer Anlaşması Teati Edildi

Rusya ile ABD arasında, nükleer başlıkların sınırlandırılmasına yönelik anlaşma, belgelerin teati edilmesiyle yürürlüğe girdi. 10 yıl süreli anlaşma, ABD Senatosu tarafından Aralık ayında onaylanmış, Rusya da belgeyi geçtiğimiz ay onaylamıştı. Onaylanmış anlaşma belgeleri Münih Güvenlik Konferansı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında teati edildi.

Anlaşmayı ‘stratejik ortaklığımızın kilometre taşı’ olarak nitelendiren Hillary Clinton, “Nükleer felakete sebep olabilecek düğmeler bizi yıllar boyunca endişelendirdi. Şimdi, bu düğmeye asla basılmamasını sağlayacak bir adım atıyoruz.” dedi. Sergey Lavrov ise, anlaşmanın hem Rusya’nın hem de ABD’nin çıkarına olduğunu belirterek, “İki ülke de tüm dünyanın güvenliğine dair sorumluluğu paylaşıyor.” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, anlaşmayı, ‘nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine giden yolda tarihi bir siyasi adım’ olarak nitelendirdi. Kısa adı START olan nükleer silah anlaşması her iki ülkenin sahip olabileceği nükleer başlık sayısını 2 bin 200’le sınırlayan eski anlaşmayı geliştirerek bu sayıyı bin 550’ye çekiyor. Stratejik füze rampaları ve ağır bombardıman uçaklarının sayısını ise 700’le sınırlandırıyor. Anlaşma, süresinin dolmasının ardından 5 yıllığına daha uzatılabilecek.

 

 

 

(tuicakademi, dha)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...