NATO Hava Harekatı 18 Yılını Geride Bıraktı

 Bundan 18 yıl önce NATO birlikleri Sırp güçlerine karşı hava herakatı başlatmış, bombardıman 78 gün sürmüştü. NATO harekatı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 kararının kabul edilmesiyle son buldu. Harekat ardından Sırp güçleri Kosova’dan çekildi ve NATO birlikleri Kosova’ya girdi. Başarıyla sonuçlanan hava harekatının ardından evlerinden kovulan ve mülteci durumuna düşen yaklaşık 1 milyon Kosovalı evlerine geri döndü, Kosova’da Birleşmiş Milletler tarafından geçiçi yönetim kuruldu, Kosova’da 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlık ilan edildi.

 Clinton o dönem yaptığı açıklamada  “Biz ve NATO İttifakı Kosova’da savaş için barışçıl bir çözümün bulunmasında tüm çabaları yaptık. Fakat Hırvatistan ve Bosna’da daha önce savaşlara neden olan Başkan Miloşeviç, barış yerine saldırıları tercih etti” şeklinde konuşmuştu.

 Cumhurbaşkanı Thaçi konuya ilişkin açıklamalarda bulundu: Bu müdahale ile Kosova özgürlüğünün yolu açılmıştır diyen Thaçi, aynı zamanda Sırp devletinin Kosova’ya yönelik yüzyıllarca süren terörünün de son bulduğunu belirtti. Thaçi, “katliamı durdurmak için dünyanın ilk kez birleştiğini belirtti. ‘‘Bombardıman ve Kosova’da yaptıkları hizmet sırasında hayatını kaybeden tüm NATO askerlerinin rahmetle anıldığını ve aynı zamanda müttefiklerimizin, özgürlüğümüz için yerine getirdikleri vaatler nedeniyle de şükranlarımızı ifade etmekteyiz” dedi. Thaçi, 18 yıl aradan sonra ABD ve diğer batılı dostlarımızla birlikte- dünyanın dört bir yanında barışın korunması için katkıda bulunmak amacıyla, NATO üye ülkesi olmanın en büyük hedeflerden biri olduğunu ileri sürdü.

 Başbakan İsa Mustafa ise değerlendirmesinde; bundan tam 18 yıl önce başlayan NATO hava harekatının yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, “NATO hava herakatı ve Kosova genelindeki kurtuluş savaşı, bizlere özgürlüğü getirdi” dedi. “Bizler bugün en zor anlarımızda bize destek sunan, ABD, İngiltere ve NATO üyesi tüm ülkelere şükranlarımızı sunuyoruz” diyen Başbakan, hava harekâtının bağımsızlık ve demokrasi yolunu açtığını ifade etti.

Miray Sıçramaz – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...