Myanmar’da Kaçin Eyaletindeki Çatışmalar Şiddetleniyor

Myanmar’ da yaşanan etnik temizlik, tepkilere rağmen hala daha devam etmektedir. Myanmar’ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde ordu güçleriyle etnik isyancı gruplar arasındaki çatışmalar günden güne artıyor. Birleşmiş Milletlerin raporuna göre,Kaçin eyaletinde ocak ayından bu yana en az 10 bin kişi yerinden edildi. Hükümet, Kaçin’e yaptığı saldırlar ile bölge halkının yaşamını zorlaştırmayı hedeflediği açıkça görülmektedir. Bu saldırlar ile Arakanlı Müslümanlara yapılan şiddet gibi bu bölge halkını da bölgeden temizlemek istenmektedir. Yerel yetkililerin yaptığı açıklamada da, Arakan’daki gibi Kaçin ve Şan eyaletlerinde evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 120 bin kişiye yardım ulaştırılmasına engel olduğuna işaret etti. BM raporunda da Kaçin de yaşananları Arakanda yaşananlar ile benzerlik göstermesine dikkat çekmiştir.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee’nin de paylaştığı gibi, Myanmar hükümeti Kaçin ve Kayin eyaletlerine saldırılar düzenleyerek Arakanda klan az sayıda Müslümanın da bölgeden uzaklaşmasını sağlamak için açlık politikası yürüttüğünü bu saldırılar göstermektedir. Bölgeye yapılan saldırılar, Arakan örneğindeki gibi şiddet zorla çalıştırılma, yağmalama, kaçırma gibi olayları ortaya çıkarmaktadır. BM raporuna göre, yalnızca 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı ve BM’nin de değerlendirdiği gibi bölgede ki yaşananlar bir etnik temizlik yani soykırım olarak sayılmaktadır.

Merve AFACAN

o-Staj 2018 APAM Stajyeri

 

 

Kaynak:

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...