Myanmar’da Demokrasi Arayışı

Güneydoğu Asya’da, Bengal Körfezi kısıyındaki eski adı Burma olan Myanmar’da devlet başkanlığına cunta döneminin başbakanı ve 47 yıldır orduda görev yapan 65 yaşındaki Thein Sein seçildi. Thein Sein’in yardımcıları da yine eski general olan Tin Aung Myint ile Şan etnik grubuna mensup Sai Mouk Kham olarak belirlendi. 20 yıl aradan sonra demokrasiye geçişin sağlanabilmesi için 7 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirilen tarihi seçimlerde iş başına gelen parlamento ancak 31 Ocak 2011 tarihinde ilk kez toplanabilmişti. 50 yıldır askerlerin yönettiği Myanmar’da demokrasiye geçişin sağlanması umudu bu parlamento seçimleri ile gerçekleşememiş ve milletvekillikleri çoğunlukla ordu mensupları tarafından kazanılmıştı.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon Myanmar Başkanlık seçimlerinin sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada “yeni bir başkan ve başkan yardımcılarının değişimin başlangıcı olacağı, Güney Doğu Asya ülkelerindeki statükoyu etkileyeceğini” dile getirmesine karşılık yeni başkanın cunta devrinin güçlü isimlerinden birisi olması demokrasiye geçiş ile ilgili sorunların süreceğini gösteriyor.

(tuicakademi)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...