Pazar günü yapılan seçimler sonucunda, geçmiş Meclisteki sandalye dağılıma göre bir tek sandalye yer değiştirdi ama bu değişiklik Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisindeki dengeleri bozmaya yetti.
Tek bir sandalyenin değişimi öylesine kritik bir durum yarattı ki, bu değişim direkt olarak müzakereleri bile etkileyebilecek güçte.
AKEL’in dün DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın adaylığını destekleyeceğini resmen açıklamasının ardından EURO.KO da, KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun adaylığını destekleyeceğini resmen duyurdu.
DİSİ ise Omiru’nun adaylığını, ancak Omiru’nun seçilme ihtimali olması durumunda destekleyeceğini açıkladı.
Cepheler iyice belli olmaya başladı artık.
Zaten vardı ama şimdi yeni sandalye sayısına göre yeniden oluşuyor.
Rum Temsilciler Meclisinin başkanının kim olacağını belirleyicisi olarak geriye bir tek sandalye sahibi Ekologlar ve Çevreciler Hareketi kalıyor.
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi AKEL + DIKO ortak adayına oy verirse iktidar 29, muhalefet 27 oy alıp Karoyan Meclis Başkanı seçilecek ama kazın ayağı pek de öyle değil.
Siyasette matematiksel oluşumlar ve faraziyeler her zaman doğru çıkmayabiliyor.
DIKO’nun içinde kaynayan bir kazan var ve Karoyan’ın politikalarına karşı çıkan DİKO’lu milletvekili Zaharios Kulias ile Tassos Papadopulos’un oğlu Nikolaos Papadopulos, Marios Karoyan’a oy vermeyebilir veya da o gün aniden hasta olup oylamaya katılamayabilirler.
Bu durumda oylar eşitlenebilir veya Muhalefet bir fazla oy alabilir. Bu durumda da Karoyan’ın Meclis Başkanı seçilmesi suya düşer.
Siyasi görüş olarak Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, AKEL’in tam ters konumunda ve Milliyetçi görüşte. Hem DIKO’ya, hem DİSİ’ye hem de EDEK’e daha çok yakınlar.
Ekologlar ve çevreciler Hareketi’nin tek bir milletvekili var ve o da Yorgos Perdikis. Kafa yapısı olarak aşırı milliyetçi bir görüşe sahip. Perdikis’in Omiru’yu desteklemesi ise çok daha büyük bir olasılık. Bunun da nedeninin her ikisinin de Çapraz Oya, Dönüşümlü Başkanlığa ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşların bir anlaşma sonrasında adada kalmalarına karşı olmaları.
Perdikis oyunu muhalefet yönünde kullanırsa ya oylar 28-28 çıkacak ve bu durumda da DISI devreye girecek ve en yaşlı üre sıfatı ile Meclis Başkanlığını yapacak olan DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastasiades belirleyici oyunu kullanarak oylama sonucunu 28-29’a dönüştürecek, ya da DIKO milletvekili Kulias oylamaya katılmayacak ve seçimin sonucu 27-28 Omiru’nun lehine çıkacak.
Her iki olasılıkta da EDEK Başkanı Yannakis Omiru Meclis Başkanı seçilecek ve Nikos Anastasdiadis’in de Şubat 2013 tarihinde yapılacak Rum Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önü böylece açılmış olacak.
EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun başkan seçilmesi demek müzakerelerin Hrtistoafyas’ın istediği gibi gidemeyeceği demektir.
2006-2009 yılları arasında Rum Temsilciler Meclisinde AKEL-DIKO-EDEK koalisyonu çoğunluğu elinde tutarken, EDEK’in Hristofyas’ın seçilmesinden sonra müzakerelerde Çapraz Oylamayı, Dönüşümlü Başkanlığı ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşların bir anlaşma sonrasında adada kalmalarını kabul etmesine fanatik bir şekilde karşı çıkması koalisyondan kovulmasına yol açmıştı.
Omiru Meclis Başkanı seçildiği vakit bu üç kavrama şiddetle karşı çıkacak ve Hristofyas’ı da geri adım atmak seçeneği ile karşı karşıya bırakacak.
Hristofyas bu baskılardan sonra geri adım atarsa, BM tarafından Rumlar “Müzakereleri çıkmaza sokan taraf” olarak ilan edilecek, dikkate almayıp da bu konularda ısrarcı olursa bu sefer de Rum seçmenlerin güvenini sarsacak ve puan kaybedecek.
Puan kaybı demek, Hristofyas’ın Şubat 2013’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesi demektir.
Hristofyas için bu seçimler çok kötü bir sonuç verdi. Gidişat ne olursa ve de nasıl olursa olsun, zamanın Hristofyas’ın ve müzakere sürecinde de Rumların aleyhine işleyeceği kesin.
Prof. Dr. Ata ATUN