Müzakere Süreci 9 Ay Olarak Belirlendi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Filistin ve İsrail heyetini Washington’da ağırladıktan sonra düzenlediği basın açıklamasında, görüşmelerin çok yapıcı ve olumlu geçtiğini belirtti.

 

John Kerry açıklamasında iki hafta içinde barış görüşmeleri için tekrar masaya oturacakları konusunda uzlaşıldığını ve 9 ay içinde bir anlaşma amaçlandığını vurguladı.

Müzakereler sürecinde ana meselelerin ve diğer önemli konuların masada olması konusunda uzlaşıldığını ve bu süreçte devamlılığın esas alındığı bildirildi. Kerry, İsrail ve Filistin barış görüşmelerinde uzlaşamadıkları noktalar üzerinde ortak bir yere varamayacağına dair düşüncelere inanılmaması gerektiğini belirtti.

Kerry yolun zorlu ve belirsiz olduğunun farkında olduğunu fakat iki heyette müzakere de bulunacakların yeteneğiyle bu durumun aşılacağını söyledi ve her iki tarafın liderinin, baş müzakerecilerin, vatandaşların barışa katkıda bulunmalarına gerekçe olarak ‘yapmak zorundalar’ ifadelerini kullandı.

İki Devlet Önerisi Çözüm Olarak Görülüyor

Çatışmaları bitirecek tek yolun süreklilik gösterebilecek iki devletli çözüm olduğunu belirten Kerry iki gururlu halkın kendi devletlerinde yaşayabilecekleri ülkeyi hak ettiğini ve iki halkın çocukları da güvenlik ve özgürlük konusundaki yasal isteklerini gerçekleştirmeyi hak ettiklerini artık iki devletle birlikte kalıcı bir barış zamanına gelindiği ifadelerini kullandı.

İsrail ve Filistin Tarafları

Filistin temsilcisi Saib Erakat ve İsrail temsilcisi Tzipi Livini’nin de yaptığı kısa konuşma da öncelikle her iki temsilci de Obama ve John Kerry’e teşekkür ettiklerini ilettiler.

Erakat, Filistinlilerin yeteri kadar acı çektiğini ve bu barış sürecinin olumlu sona ermesinin en çok Filistinlilere yarar sağlayacağını vurguladı. Ayrıca konu olarak tüm nihai statülerin dahil olması ve konuların tamamen çözülecek olmasından memnun olduğu bildirildi.

Livni ise, İsrail hükümetinin öncelikle halkının güvenliği için her şeyi yapabileceğini ve amaçlarının geçmişi tartışmak yerine gelecek adına çözüm oluşturmak için Washington’da bulunduklarını vurguladı.

(TUİÇ Akademi, CHA)

Melda VATANCI

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...