Münih Güvenlik Konferansı’nda İsrail – İran Gerilimi

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 54’üncü Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın son gününe, İsrail ile İran atışması damga vurdu.

İsrail,10 Şubat’ta hava sahasını ihlal eden İran’a ait bir insansız hava aracını (İHA) vurduğunu açıklamıştı. İran ise, bunun İsrail’in ‘saçma bir iddiası’ olduğunu söylemişti. İsrail ile İran arasında ki gerilim, Münih’te bu kez diplomasi arenasında ortaya çıktı.

Netanyahu konuşması sırasında, geçen hafta ülkesinin hava sahasında düşürüldüğünü söylediği bir İHA’nın parçasını göstererek, konferansta ki İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e hitaben, “Sayın Zarif bunu tanıdınız mı? Size ait” dedi.

Zarif’e “İran’ın tiranlarına bir mesaj götürebilirsiniz” diye seslenen Netanyahu, “İsrail’in kararlılığını test etmeyin” dedi.

Zarif, salondakilere “Karikatürvari bir sirk gösterisinin izleyicisiydiniz. Bu, aslında bir cevabı bile hak etmiyor.” diye konuştu. İsrail’in ‘neredeyse her gün Suriye hava sahasını ihlal ettiğini’ söyleyen Zarif, “İsrail, kendi stratejik hatalarından ötürü başkalarını suçlamak için bu karikatürvari görüntüleri yaratmaya çalışıyor.” dedi.

Netanyahu, gerekli olması halinde İsrail’in sadece İran’ın bölgedeki temsilcilerine karşı değil, İran’a karşı da harekete geçeceğini belirtti ve İran’ı dünyanın en büyük tehdidi olarak niteledi.

Münih’de sözü geçen ülkeler arasında uzlaşmadan ziyade fikir çatışmasının olduğu aşikar. Bu gerilimin temeli, muhtemelen geçtiğimiz aylarda İsrail’in, İran’ın Suriye’deki varlığına ilişkin uyarısına dayanmaktadır. Bu durum akıllara, Suriye’de savaş sona ermeden yeni bir savaş doğabileceği ihtimalini getiriyor.

Suna KAYA
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...