Mısır’da birçok tartışmaya neden olan yeni anayasanın güvenlik gerekçeleri ve denetleme yapacak yargıç sayısının yetersiz olması sebebiyle 15 ve 22 Aralık tarihlerinde yapılacağı bildirildi. Oluşturulan yeni taslağın özellikle hukuk ve insan hakları çevrelerince kaygıyla karşılanmakta olduğu öğrenildi. Ülkede halkın bölünmesine neden olan referandumda Müslüman Kardeşler ve Selefiler anayasa lehine; liberal,sol,milliyetçi ve Hristiyan grupların aleyhte oy kullanacakları bilgisine ulaşıldı. Daha önce Cumhurbaşkanı 6 yılda bir seçiliyor ve bir kişi ölene kadar aday olabiliyordu. Yeni anayasa göre Cumhurbaşkanı 4 yıl görev yapacak ve en fazla iki dönem seçilebilecek.
Mısır muhalefeti Ulusal Kurtuluş Cephesi çatısı altında birleşmişti. Geçtiğimiz günlerde referanduma katılmama çağrısı yapan muhalefetin geri adım attığı ve Muhammed Baradey liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesinin halkı ‘’hayır’’ oyu kullanmaya çağırdığı öğrenildi.
Yeni anayasa ile Ezher’in de anayasal çerçeve içine alınması, muhalifler tarafından bu kurumun siyasallaştırılabileceği şeklinde yorumlanmasına yol açtığı bildirildi. Ayrıca yeni anayasa ile Askeri Mahkemelerinin tamamen devre dışı bırakılmaması ve medya konusundaki düzenlemelerin de muhaliflerce eleştirildiği öğrenildi. Yeni düzenlemeye göre Türkiye’dekine benzer, Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanacak Milli Güvenlik Konseyinin görev alacağı bildirildi. Özellikle devletin dininin İslam olduğunu belirten 2.maddeye farklı bir yorum getiren 219. Madde ile devletin düşünce hürriyetine müdahale edilebileceğinin muhalefetlerce öne sürüldüğü bildirildi.
Öte yandan Mısır’da yeni anayasaya karşı protestoların ülke çapında sürdüğü öğrenildi.
(AA, Timetürk, Zaman)
Serap TEMİZEL
TUİÇ Stajyeri