Mısır tarihi günlerinden birini yaşıyor. Milyonlarca seçmen anayasa değişikliği ile ilgili referandumda sandık başına gidiyor.
Bilindiği üzere 11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek görevinden istifa etmiş ve askerler yönetime el koymuştu.
Anayasada yapılması önerilen 9 maddeyi oylayan Mısır halkı, eğer “evet” derse yılsonuna doğru parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.
Değişikliklerin içinde bağımsızlar dâhil tüm adayların seçimlere katılabilmesini ve cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıl ve iki dönemle sınırlanmasını öngörüyor.
Halkın ne diyeceği merak edilirken, laik örgütler ve aralarında Arap Birliği Başkanı Emir Musa ile Nobel Barış ödülü sahibi Muhammet el Baradey’in de bulunduğu reformcu liderler oylamanın boykot edilmesini çünkü bu oylama ile ülkeyi arka planda ilelebet askerin yöneteceğini iddia ediyorlar. Reformcu liderlerin ikinci nedeni ise değişiklik ile devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in iktidardaki partisiyle, muhalefette bulunan dinci Müslüman Kardeşler örgütünün güçleneceği iddiası. Nedeni ise, değişikliklerin devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in iktidardaki partisiyle, muhalefetteki dinci Müslüman Kardeşler örgütünün güçlenmesine yol açacağı iddiası.
(tuicakademi, VOAnews)