Mısır’da Beklenen Sonuç Geldi: Yeni Cumhurbaşkanı ‘Mursi’

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, geçtiğimiz hafta düzenlenen başkanlık seçimlerinin galibinin ‘Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi olduğunu ve oyların %51.7sini alarak Ahmet Şefik’i yenilgiye uğrattığını açıklamış bulunmakta.

Ülkedeki ilk demokratik seçimin birinci turu sonrası Mısır halkı iki kutup ve iki kabus arasında kararsız kalmasındaki en büyük etken, Mısır halkının dindarlığı istemesine karşın tarihinin büyük kısmında hep askerlerin yönetimi altında olmasıydı. Sonuçlar açıklandığında İhvan- asker mücadelesini İhvanın kazandığı görüldü. Böylece 2012 seçimlerinde Mursi’nin başarısıyla, Mısır demokrasiye geçiş yolunda önemli bir adımı sonuçlandırmış oldu.

Yüksek Askeri Konsey’in yayınladığı Anayasa Deklarasyonu ile yeni Cumhurbaşkanının yetkilerini önemli ölçüde azaltması önümüzdeki günlerde Müslüman Kardeşler’le ordu arasında mücadelenin devam edeceği şeklinde yorumlara sebep olmaktadır. Ordu sonuçların açıklanmasından önce bir bildiri yayımlayarak güvenlik birimlerine saldıracakların vurulacağı tehdidinde bulunmuştu. Şimdi ise parlamentonun yetkilerini Yüksek Askeri Konsey yoluyla elinde bulunduran ordu, hazırlanacak olan yeni anayasa çalışmaları üzerinde de söz sahibi aktörlerin başında gelirken, ülkenin ilk demokratik liderinin ordunun siyasi, ekonomik ve askeri imtiyazlarına dokunmasının önünü kapatmış bulunduğu da görülmektedir.

Ülkede Mursi’yi asıl bekleyen sorunlar, uluslararası ilişkilerden ekonomiye kadar her konuda sıralanmış olmakla birlikte, Mısır’ın İsrail ve ABD ilişkilerinden, Arap dünyası ve Nil sularına kadar büyük bir alanı kapsamaktadır. Mısır’da kişi başına düşen milli gelirin de ülke genelinde düşük olduğu göz önüne alındığında, Mursi’nin ülke sınırları içerisindeki asıl probleminin ekonomi olduğunu söylemek mümkündür. Ordunun daha önce açıkladığı şekliyle 1 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı yetkilerini ülkenin ilk demokratik liderine devretmesi beklenmektedir.

Seçim sürecinde gösterdikleri gayretlerden dolayı yargı mensupları, ordu ve polise de teşekkür eden Muhammed Mursi, “Mısır’ı vatan kabul eden herkesin başkanı” olacağını vurguladı. Yargının üçüncü güç olduğunu ve bu sebeple yürütmeden ayrılması gerektiğine inandığını bildiren Mursi, bu yönde çalışacağını da kaydetti.

(Tuiçplatform, Dünya bülteni, Zaman, Habertürk)

 

Yelda ÖZTAŞ

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...