Mısır’da Başkanlık Seçimlerinin Ardından Askeri Yönetime Protesto

Mısır’da başkanlık seçimlerinin neticesi henüz resmi olarak duyurulmamasına rağmen, her iki aday da zaferlerini ilan etmiş bulunuyor. 16 – 17 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde yarışan isimler, birinci turda en fazla oyu alarak ikinci tura kalmaya hak kazanan Muhammed Mursi ve Ahmet Şefik idi. Hayrat Şatır’ın Yüksek Seçim Konseyi tarafından seçim dışı bırakılması üzerine İhvan’ın adayı olarak seçimlere giren Muhammed Mursi yüzde 24 oy ile ikinci tura kalan ilk isimdi. Mübarek rejiminde uzun yıllar bakanlık yapan ve en son başbakanlık görevini icra eden Ahmet Şefik ise, yüzde 23 oy ile ikinci turdaki yerini korumuştu.

Müslüman Kardeşlerin siyasi alandaki temsilcisi olan Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi’nin resmi basın sözcüsü tarafından verilen beyanatta, ikinci turda Mursi’nin yüzde 52 oy ile seçimleri kazandığına yönelik ifadeler yer aldı. Henüz Kahire’den seçim sonuçlarının ulaşmamış olmasına rağmen, açılan tüm sandıklardan ülke genelinde Muhammed Mursi’nin Ahmet Şefik’e oranla yaklaşık 1 milyon fazla oy aldığı aktarıldı.

Oy verme işleminin Pazar günü sona ermesinin ardından, Muhammed Mursi’nin seçim ofisi, kendi adaylarının yüzde 52 oy oranıyla seçimi kazandığını duyurmuş, ardından diğer devlet başkanı adayı Şefik’de yaklaşık yarım milyon fazla oyla galibiyetini ilan etmişti. Bu rakamların resmi olmadığını ifade eden yetkililer ise, 19 Haziran Salı günü henüz 22 ilde tamamlanan seçimlerin neticesinin tüm illerden sonuçların gelmesiyle nihayete ereceğinin altını çizdi. Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Abdul Aziz Salman ise, Mursi ve Şefik tarafından bildirilen rakamların doğru olmadığını, medyanın bu durumu karışıklık yaratmak için kullandığını belirti.

Hüsnü Mübarek’in son başbakanı olan Ahmet Şefik’in zaferini ilan etmesinden sonra Tahrir Meydanı yeniden halkın toplanma adresi oldu. Tartışmaların zaman zaman hararetlendiği Mısır’da halk bir yandan seçimlerin kısa sürede açıklanmasını talep ederken, diğer yandan ülke yönetiminin, askerden gerçek temsilcilerine devredilmesi yönündeki ısrarlarını sürdürmeye devam ediyor.

Seçim sonuçları beklenirken, anayasada yapılan düzenlemelerde Askeri Konseyin aldığı kararlara karşı vatandaşlar yine Tahrir’deydi. Mısır Yüksek Askeri Konseyi’nin geçtiğimiz hafta halk meclisini feshetmesi ve Cumhurbaşkanının yetkililerini sınırlandırmasına yönelik kararlar Mısır halkını meydanlarda topladı. Uzun süredir karşı ayaklanmalarla gündeme gelen Mısırlı vatandaşlar, protestolar aracılığıyla taleplerinin dikkate alınması için Tahrir Meydanı’nda bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı yetkilerini kısıtlayan kararının ardından çoğunluğunu generallerin oluşturduğu Ulusal Savunma Konseyi’nin kurulması da diğer bir gündem konusu idi. Mezkur Konseyin ise, Mısır’ın güvenliğinden sorumlu olacağını duyuran yetkililer, seçimlerin nihai sonucunun 21 Haziran Perşembe günü itibariyle resmi olarak netlik kazanacağı yönünde beyanat verdi.

(tuiçakademi, el-ahram, egypt independent)

 

Eda KILIÇ

TUİÇ Yakındoğu Çalışmaları Grubu

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...