Mısır Cumhurbaşkanı’nın yayımladığı kararname ile yetkilerini arttırması, yargının yetkilerini kısıtlayan anayasa taslağının hızlı bir şekilde kabulü ile başlayan gerilim ve buna karşılık yaşanan kargaşa sebebiyle anayasa mahkemesi, anayasa taslağını kabul eden kurucu meclisin fesh edilip edilmemesi kararını vermesi gerekirken çalışmalarını yarıda bırakmak zorunda kaldı.
Cumhurbaşkanı Mursi, meclis tarafından onaylanan anayasa taslağını 15 Aralık’ta referanduma götüreceğini bildirmişti. Mısır resmi haber ajansı Mena, Müslüman Kardeşler ile diğer İslamcı partilerin yönlendirmesiyle toplanan Mursi yandaşlarının, hâkimlerin anayasa mahkemesi binasına girmelerine izin vermediklerini bildirdi. Bu bağlamda anayasa mahkemesi psikolojik baskı durumunun sona ermesiyle ancak çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı. Göstericiler, yargıçların siyasete karışmaması gerektiğini ve Mısır’ı aşağı çekeceklerini düşünüyor.
Cumhurbaşkanı Mursi ve kararlarının arkasında olan kesime karşı muhaliflerde Tahrir Meydanı’nda gösteriler düzenliyor. Muhalif gruplarının katılmadığı bir oturumda kabul edilip cumhurbaşkanı onayına sunulan anayasa taslağının, kendilerini temsil etmediklerini yalnızca belli bir grubun çıkarlarını gözeten bir taslak olduğunu düşündükleri bildiriliyor. Ayrıca taslakta yer alan ‘’Devletin dini İslam’dır. Dili Arapçadır. Yasalar kaynağını İslam Hukuku’ndan alır’’ maddesi de liberaller, Hristyanlar ve laik gruplar tarafından tepki gördü. Muhaliflerin yönetimin düşmesi ve anayasanın geçersiz olduğu şeklindeki protestolarına devam ettiklerinden bahsediliyor.
Anayasa taslağının Mısır’ı, Kahire Üniversitesi önündeki Nahda Meydanı’nda toplanan Mursi yandaşları ile Tahrir Meydanı’nda toplanan muhalifler olmak üzere ikiye bölmüş durumda gözüküyor.
“Halk Allah’ın yasalarını istiyor” diyen Mursi yandaşlarına karşı “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” diyen ve İslamcı anti-demokratik olarak gördükleri anayasa taslağının iptalini isteyen muhalifler arasındaki gerilimin her geçen gün artarak devam ettiği belirtiliyor.
Mursi ise anayasanın kabul edilmesiyle ilgili olarak, “Bu anayasa, Mısır’ı geçiş döneminden çıkarmak için gerekli ve hassas bir ameliyattı. Şu anda en önemli şey oylamayı bitirmiş olmamız. Oylama adil şekilde ve kanunları yöneten başkan nezaretinde gerçekleşmiştir.” şeklindeki konuşmasına ek olarak televizyonlarda da, diktatörlüğe yer olmadığını, yargının devre dışı bırakılmasının geçici bir dönem olduğunu söyleyerek kendisini savundu. Ancak süren protestolar gösteriyor ki Mursi halkına karşı inandırıcı değil.
(TUİÇ Akademi, CNNTurk, BBC Türkçe, Euronews )
Gamze GÜNDÜZ
TUİÇ Stajyeri