Mısır’ da Ekonomi Çöküşte

 Mısır Kamu İstatistik Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, enflasyon Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 artarak 31,7’ye çıktı. Bu rakam son 30 yılın en yüksek enflasyon seviyesini gösterirken ekonominin halini gözler önüne seriyor.

 Mısır’ ın para birimi ise ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam etti. Son bigilere göre 1 ABD doları 18,15 cüneyh ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Merkez Bankası’ nın müdahalesi ile rakamlar olumlu olarak gerilemişti. Cüneyhin değer kaybetmesinde, hükümetin aldığı, para birimini dalgalanmaya bırakma kararının etkili olduğu da belirtiliyor.

 Vatandaşlar ekonominin bu durumundan birinci derece etkileniyor. Akaryakıta gelen zamlar gıda fiyatlarına %100 zam olarak yansırken bu gelişme hayat pahalılığını da getirdi. 2013 darbesinden bu yana ülkede ekonomik kriz devam etmiş, IMF ile anlaşmalar imzalanmıştı. Turizm gelirleride, Rusya uçağının Ekim 2015’te Sina’ da düşmesi ile azalmıştı. Körfez ülkeleri ise Mısır’ a maddi yardımda azalmaya gitmiş veya tamamen kesmişti.

 Bütün bu gelişmeler sosyal tansiyonu germeye başladı. Hükümet ve IMF’ in ön görüsüne göre yıl sonuna kadar iyileşmeler yaşanacak. Devlet başkanı Abdulfettah Sisi ise halktan 6 ay daha dayanmalarını istedi.

Turgut Sağlam – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...