Milorad Dodik’e Verilen Plaket Ülkede Tepkiye Sebep Oldu

Her yıl Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde düzenlenen şehir belediyesinin kuruluş yıldönümü töreni bu sene büyük bir tepki topladı. Tepkinin nedeni ise Bosna Hersek’in iki entitisinden biri olan Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’e Srebrenitsa Belediyesi’ne yaptığı katkılardan ötürü verilen altın plaket idi.

Tuzla şehrinde buluşan Srebrenitsalı anneler Dodik’e altın plaket verilmesini kınadı. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmetoviç, Dodik’in Srebrenitsa’ya bir katkısı olmadığını ve ona verilen plaketin Srebrenitsa’da yaşayan Boşnaklar için büyük bir acı olduğunu dile getirdi. Srebrenitsalı Kadınlar Derneği Başkanı Hajra Catic de, her konuşmasında Sırpların Srebrenitsa’da yaptığı soykırımı inkar eden Dodik’e bu tarz bir plaket verilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Derneğin başkan yardımcısı Nura Begovic ise Sırplara ödül verilmesine karşı olmadıklarını ancak Dodik’in bu plaketi haketmediğini dile getirdi konuşmasında.

Plaket törenine Boşnak temsilciler ve Srebrenitsa Belediye Meclisi Başkanı Alija Tabakovic katılmazken, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik, Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandr Vulin ve Sırp asıllı Srebrenitsa Belediye Başkanı Mladen Grujicic katıldı.

Dodik, kendine verilen plaketi bir zafer olarak görmediğini ve Srebrenitsa kentinde daha çok yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Bu kentin geçmişte yaşanan bir trajedi nedeniyle önemli bir yeri olduğunu ve acıların bölünmemesi, suçluların cezalarını çekmesi gerektiğini dile getirdi.

Yugoslavya’nın çöküşüyle birlikte 1992 yılında Yugoslav halkına katliamlar yapmaya başlayan Sırplar, 1995 yılı Temmuz ayında ise insanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nı gerçekleştirdiler. BM Barış Gücü’ne ait Hollandalı askerler tarafından korunan Srebrenitsa’yı ele geçiren Sırplar Boşnak kadınları ve çocukları serbest bırakıp 8 binden fazla Boşnak erkeği katletmiştir, toplu mezarlara gömmüşlerdir. Halen toplu mezarlardan çıkarılan katliam kurbanlarının kimlik tespitinin yapılmasının ardından, bu kurbanlar her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...