Meis Adasının İhtiyaçları Türkiye’den

Yunanistan’ın Meis Adası Belediye Başkanı Pavlos Panigiris, Meis Adası sakinlerinin önemli ihtiyaçlarının yıllardır Türkiye tarafından karşılandığını belirterek, Meis Adasının Türkiye’ye bağlı olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Yunanistan’ın Meis Adası’na olan ilgisizliğinden şikayetçi olan Panigiris açıklamasında, 18 yıllık belediye başkanlığı döneminde Meis Adası’nı çok sayıda Yunan cumhurbaşkanı ve başbakanın ziyaret ettiğine, ancak hiçbirinin Ada’ya gereken ilgiyi göstermediğine yer verdi .”Ada Türkiye’ye bağımlı” ifadesini kullanan Panigiris, Meis’in Yunanistan tarafından çoktan gözden çıkarıldığını ileri sürdü. Meis Adası’nın yıllardır Atina hükümetleri tarafından tecrit edildiğini ve bu nedenle Türkiye’ye bağımlı duruma geldiğini ifade eden Panigiris, “Kaşlılarla uzun yıllardır ticari ilişkilerimiz var. Ben ilişkileri daha insani, daha dostça bir duruma getirmek istedim. Karşıdakilerle hiçbir sorunumuz yok. Yıllarca sağlık konusu dahil bizim sorunlarımıza çare oldular. Bunu söylemek ayıp değil. Unutmayalım ki hala onlara bağımlıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den sadece 1300 metre uzaklıkta bulunan Meis Adası Belediye Başkanı, daha önce yaptığı açıklamada, Atina hükümetlerinin ilgisizliği nedeniyle Meis’in bağımsızlığını ilan ederek, eski para birimi Drahmi’ye dönme tehdidinde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Atina’ya yaptığı ziyaret kapsamındaki açıklamasında, Meis Adası ile ilgili Türkiye’nin tutumunun Uluslararası hukuka dayandığını, Türkiye’nin Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkileri kurmakta kararlı olduğunu, iki ülkenin birbirlerine ve meşru çıkarlarına saygı çerçevesinde, Yunanistan ile olan farklılıklarda uzlaşma sağlamak için gerekli iradeye sahip olduklarını dile getirmişti. Atina’ da haftalık yayınlanan bir gazeteye verdiği röportaj sırasında “Meis Adası’nın Ege’ye ait olmadığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) hakkı bulunmadığı fikrinde ısrar ediyor musunuz? Ülkeniz, Yunanistan’ın Girit’in güneydoğusunda doğalgaz ve petrol arama hakkına karşı çıkar mı? Türkiye’nin MEB konusuna yaklaşımını nasıl tarif edersiniz? ” sorularına cevap olarak ise Davutoğlu: “Türkiye uluslararası hukuka dayalı net bir politikaya ve yasal bir konuma sahiptir. Türkiye ile Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarında farklı görüşler savunduklarını biliyoruz. Biz Yunanistan ile tüm anlaşmazlıkları çözmek istiyoruz. İstenen ortak bir amaca doğru ilerleme kaydedeceğimize eminim” şeklinde beyanatta bulundu.

(TUİÇ Akademi, AA,  NTV,  Zaman, )

Ayşe DOĞAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...