Meclis Başkanı Çiçek Bosna Hersek’te

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, geçtiğimiz gün Bosna Hersek’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindeki heyet ziyaret kapsamında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna‘da Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Dönem Başkanı Nebojsa Radmanović ile Boşnak üyesi Bakir Izetbegović ile görüştü. Meclis Başkanı Çiçek, yaptığı açıklamada Türkiye’nin Bosna Hersek’i, ülkenin bütünlüğünün sağlanması, bölgesel işbirliği, NATO ve Avrupa Birliği konularında desteklemeye devam edeceğini kaydetti. Görüşmede üzerinde durulan diğer önemli konu ise Mayıs ayında Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye – Sırbistan – Bosna Hersek Devlet Başkanları Üçlü Zirve Toplantısı idi. Meclis Başkanı Çiçek, hem Bosna Hersek hem de Sırbistan ile iyi ilişkiler kurmak isteyen Türkiye’nin, bu zirveye büyük bir önem verdiğini sözlerine ekledi.

 Meclis Başkanı Çiçek’in ziyaret kapsamında görüştüğü diğer bir isim ise Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vjekoslav Bevanda idi. İkili Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerden duydukları memnuniyeti belirterek bu ilişkinin özellikle ekonomi alanında aratarak devam etmesi gerektiği konusunda hem fikir oldular. Meclis Başkanı Çiçek, yabancı yatırım için yatırımcıların yatırım yaparken öncelikle istikrarlı ve güvenli bir bölge aradıklarını ve bu nedenle Türkiye’nin Bosna Hersek’in Euroatlantic bütünleşmesini desteklediğini ve ileride bu sayede ülkede yatırım için uygun bir iklimin oluşabileceğine dikkat çekti.

Ekmeleddin İhsanoğlu Bosna Hersek’i Ziyaret Etti

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Bosna Hersek’e bir ziyaret gerçekleştirdi. İhsanoğlu, ziyaret kapsamında Bosna Hersek’te yetkili pek çok kişi ile görüştü. İhsanoğlu’nun görüştüğü ilk isimlerden biri Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vjekoslav Bevanda idi. İkilinin görüşmesinin ana teması Bosna Hersek ile İslam Konferansı üyesi ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgiliydi. Bevanda, görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda İhsanoğlu’na teşekkürlerini sundu ve Bosna Hersek’in İslam Konferansı Teşkilatı ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. İhsanoğlu ise yaptığı açıklamada, İslam Konferansı Örgütüne sadece Müslüman ülkelerin üye olduğu ya da üye olabileceğine dair bir önyargının bulunduğunu fakat teşkilatın Birleşmiş Milletler’den sonra ikinci büyük hükümetler arası organizasyon olduğuna ve teşkilat bünyesinde nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olmayan ülkelerin de yer aldığına dikkat çekti. Ayrıca, İhsanoğlu şu anda gözlemci ülke konumunda bulunan Bosna Hersek’in İslam Konferansı Teşkilatı’na tam üye olmasının ülke açısından çok faydalı olacağını söyledi.

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Bosna Hersek ziyareti kapsamında görüştüğü diğer isimler ise Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Üçlü Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir Izetbegović ve Sırp üyesi Nebojša Radmanović idi. Üçlünün görüşme sırasında üzerinde durduğu temel konular Balkanlar’daki genel siyasi durum ve Bosna Hersek ile İslam Konferansı Teşkilatı arasındaki ilişkinin nasıl geliştirileceği üzerineydi. İhsanoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda, on dokuz yıldır gözlemci ülke konumunda bulunan Bosna Hersek’in teşkilata tam üye olmasını desteklediklerini ve ülkenin teşkilata tam üye olduğu takdirde teşkilata üye olan diğer devletlerden Bosna Hersek’e daha fazla yatırım geleceğine dikkat çekti.

 Inzko ile Radmanović  Görüştüler

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi ve Bosna Hersek Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ile Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Dönem Başkanı Nebojsa Radmanović 16 Nisan günü bir görüşme gerçekleştirdiler. İkili Bosna Hersek’te anayasal reform sürecinde bazı çıkmazlar olduğunu ve bu durumunun ülkenin bütünleşmesine ve aynı zamanda Bosna Hersek’in Avrupa Birliği yoluna da engeller koyduğuna dikkat çekti. İkili ayrıca yakın gelecekte Bosna Hersek’in cumhurbaşkanlığı düzeyinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a yapılması planlanan ziyareti hakkında da konuştu.

(TUİÇAkademi, Anadolu Ajansı, Zambak.ba, Sarajevo Times, TRT Türk)

TUİÇ BALKAM

Emel DENİZ

Bosna Hersek

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...