Maleeha Lodhi, BM’de “Nükleer Çifte Standartı” Eleştirdi

 Pakistan’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Maleeha Lodhi, bazı nükleer silah devletlerinin nükleer silahların yayılmasını önleme vaazını vererek envanterlerini iyileştirme ve modernleştirme niyetinde olduklarını söyledi.

 Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Komisyonu’nun (UNDC) yıllık toplantısında konuşan Büyükelçi Lodhi, bu “nükleer ikili söylem” e dikkat çekerek, temel uyuşmazlıkları çözmeksizin, nükleer ve füze kısıtlamalarına ilişkin tedbirleri kabul etmeden ve konvansiyonel güç dengesini kurumsallaştırmadan Güney Asya’daki barış ve istikrarın sağlanamayacağını söyledi.

 Lodhi konuşmasında “Tutumumuz, kısıtlama, sorumluluk ve Güney Asya’da bir silahlanma yarışından kaçınma ile tanımlanmaya devam ediyor” dedi.

 Büyükelçi Lodhi, “Bazıları için ayrımcı feragatlerin verilmesi ve güç veya kâr nedenleri için istisnai tavır alınmasıydı ve bunların hepsi nükleer çifte standart oluşturuyordu ve barışçıl amaçlarla kullanılmak üzere askeri amaçlarla kullanılacak materyallerin saptırılması riskini arttırdı.”dedi. Ayrıca, “özellikle Güney Asya” daki birçok devletin bu politikaları sürdürmeye devam ettiğini, askeri harcamaların arttığını ve konvansiyonel silah stoklarının genişlediğini kaydetti.  ” Pakistan, Güney Asya’yı bu tür silahlardan arındırmak için bir dizi öneri yaptı ancak hiçbiri olumlu bir yanıt almadı” dedi.

 Büyükelçi Lodhi, “Günümüzde öngörülmekte olduğu gibi, yalnızca bir anlaşma statükoyu kalıcı dezavantaja düşürecek ve Güney Asya’daki stratejik istikrarı olumsuz yönde etkileyecektir” dedi. Büyükelçi Lodhi, delegelere Pakistan’ın uluslararası ihraç kontrol organlarının bir parçası olmak için gerekli yeterliliklere ve uzmanlığa sahip olduğunu ve bu nedenle ilk adım olarak Nükleer Tedarikçiler Grubuna (NSG) üye olmaya çalıştığını bildirdi.

 “NSG, NPT dışındaki ülkelerin üyeliğinin hukuki, teknik ve politik yönlerini görüşürken, NPT üyesi olmayan başvuranların Grubun üyeliği için eşit muamele görmesini sağlayan şeffaf, objektif ve ayrımcı olmayan bir kriter belirlemeli ve bunlara uymalı. “dedi.

Feyza Nur Atabay – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Birliği ile Türk Devletlerinin Yakınlaşması Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Birliği'nin Orta Asya politikasında yeni bir evreye girildiği...

Dünya Ticaret Krizi: Türkiye’ye Arabulucuk Görevi Görünüyor

2024 yılına ait Dünya Ticaret verileri değerlendirdiğinde, tüm dünyayı...

Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Açılımı

2024 yılının sonlarından itibaren Orta Asya'dan dikkat çekici diplomatik...

Sırbistan Protestolarının Anatomisi: Bir Altyapı Felaketinden Siyasal Krize

Sırbistan’da Protestoların Anatomisi: Bir Altyapı Felaketinden Siyasal Krize Hatice Deniz...