2 Temmuz 1993’de 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas’taki Madımak Oteli Yangını olayının 19.yıl döneminde, ölenler törenlerle anıldı. Törene katılan sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar olayın gerçekleştiği eski otel binasına karanfil bıraktı.
Sivas emniyeti, vatandaşların huzurunu bozacak bir eylemle karşılaşmamak için geniş güvenlik önlemleri aldı. Şehrin karayollarında erken saatlerden itibaren denetimler başlatıldı. Şehre giriş yapan tüm arabalar durdurularak kimlik kontrolüne tabi tutuldu.
Sivas valisi Veli Kolat, “bu tür acılar birliğimizi bozamayacaktır, bu olayları gördükçe birlik ve beraberliğimiz daha da artacaktır” şeklinde konuştu. Anma etkinlikleri için Sivas’a gelen gruplar da Ethem Bey Parkı’nda toplandıktan sonra olayın yaşandığı yere doğru yürüyüşe geçti.
2 Temmuz 1993’e döndüğümüzde bu olay o günün gazatelerinde şu ifadelere yer verilmişti: “Sivas’taki Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Otelinin radikal islamcılar tarafından yakılması sonucunda, 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı, yanarak ya da dumandan boğularak hayatını kaybetti.” Olay bu şekilde açıklanırken, güvenlik güçleri hakimiyeti aradan saatler geçtikten sonra ancak akşam saatlerine doğru ele geçirebilmişti. Mahkemenin, 13 Mart 2012 tarihindeki bazı sanıklara zaman aşımı kararına ise Başbakan R.Tayyip Erdoğan ise şu yorumu yapmıştı: “Hayırlı Olsun..”
Bugüne kadar Sivas Katliamına çeşitli yönlerden yaklaşıldı ancak bugün ilk kez başka bir boyutu ile karşımızda. Olay ilk defa sanat yönüyle gündeme gelecek ve olay belgesel olarak izleyenlerle buluşacak. Yönetmenliğini Soner Yalçın’ın üstlendiği belgesel, olayların 19.yıldönümünde BKM’de ilk gösterimini gerçekleştirecek. Gösterime başta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere birçok siyasetçi, sanatçı ve gazatecinin de katılım göstermesi bekleniyor.
(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, Cumhuriyet)
Nagihan KILINÇ
UİÇ Derneği Stajyeri