Libyalılar Devrimin 6. Yılında İlk Günkü Hedeflerinin Peşinde

 Libya Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Programı Genel Müdürü Mustafa Sakızlı, devrimin 6. yılında hala ilk günkü hedeflerini gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek, devlet inşası ve güvenliğin sağlanması için tüm tarafların uzlaşması gerektiğini söyledi.

 Sakızlı, “Devrimden sonra güzel adımlar attık. 2012’de özgür demokratik seçimleri düzenledik. Genel Milli Kongre için üyelerimizi seçtik. 2012-2013’te hükümetimizi kurduk. Ülkeyi yeniden inşa etme sürecimiz başlamıştı.” diye konuştu.

 Sakızlı, her şeye rağmen başarılı giden devrimin 2014’te General Hafter ve milislerinin darbesi sonrasında çıkmaza girdiğini vurgulayarak, halkın, hükümetlerin, güvenlik güçlerinin bölündüğü iki başlı yönetim ortaya çıktığını hatırlattı. Ayrıca şunları da söyledi, “Libya’dan umudumuzu kesmiyoruz. Zengin kaynaklar ve genç nüfus. Libya, mezhepsel olarak bölünmüş bir ülke de değil. Siyasi alanda başlayan çatışma, silahların dağılmasıyla askeri alana taşındı.”

 Libya’da 17 Şubat 2011’deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk’ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus’ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

 17 Aralık 2015’te, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle yapılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK’yı Libya’nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi. Ancak BK’nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter’in baskıları nedeniyle Tobruk’daki Temsilciler Meclisi’nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

F. Nur Atabay – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

  • http://aa.com.tr/tr/dunya/libyalilar-devrimin-6-yilinda-ilk-gunku-hedeflerinin-pesinde/752599

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...