Lavrov, Kimyasal Saldırının Muhalefet Tarafından Yapılmış Olabileceğini Düşünüyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüşmesinden sonra düzenledikleri basın toplantısında, Şam’ın banliyösünde gerçekleşen kimyasal saldırının muhalefet tarafından yapıldığına dair yeterli veri olduğunu iddia etti. Lavrov’a göre 21 Ağustos’ta Guta’da gerçekleşen kimyasal saldırı önceden kurgulandı. Lavrov aynı zamanda Rusya’nın Suriye konusundaki görüşüne bir kez daha dikkat çekerek, “Suriye krizinde askeri müdahale dahil barışçıl çözüm yollarının alternatifi yoktur” dedi.

Lavrov, aynı zamanda Suriye’ye karşı bir askeri müdahalede tansiyonun sadece bu ülkede değil tüm Ortadoğu’da yükseleceğini ifade etti ve Moskova’nın Suriye’de politik çözümle ilgilenen tüm tarafları ülkesine davet ederek ortak hareket etmeye hazır olduğunu söyledi. Şam’da gerçekleşen kimyasal saldırı hakkında ABD’de  Beşar Esed rejiminin gerçekleştirdiği yönünde yeterli kanıtları olduğunu açıklamıştı. Ankara’da bölgeden edindiği verilerle füzelerin Kusyan’dan fırlatıldığı, buranın iktidarın kontrolünde olduğunu savunmuştu.

21 Ağustos’ta Şam yakınlarında gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal silah kullanımının ise önceden planlanarak sahneye konulan bir senaryo olduğunu öne süren ve bu konuda yeterince kanıt olduğunu iddia eden Lavrov, “Muhalifler kendi hazırladıkları görüntüleri kendileri internete yüklüyorlar. Elimizde bunun önceden planlanmış senaryo olduğuna dair kanıtlar var.” dedi. Ayrıca bu görüntüler dışında başka kanıtlarında olabileceğini söyleyen Lavrov, “Buna ek olarak profesyonel düşünceler de var. Uluslararası Komisyon üyesi Carla del Ponte kimyasal silahların militanlar tarafından yapıldığına dair bilgiye sahip olduğunu söylüyor.” dedi. Lavrov, 21 Ağustos saldırısının önceden planlanmış olabileceği ve bununla ilgili kanıtların olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Çözüm İsteyen Taraflar Moskova’da Toplanacak

Sergey Lavrov, Suriye’de sorunun siyasi olarak çözümünü isteyen tüm tarafları Moskova’da bir araya getirmeyi planladıklarını dile getirdi ve “Rusya hiç birini dışarıda tutmadan Suriye’de tüm muhalefetle diyalogunu sürdürüyor. Onları çözüm için uluslararası konferansın dışında alternatif olmadığına dair ikna etmeye çalışıyor.” dedi.

Lavrov, iletişimde oldukları grupların faydalı bulması halinde onları askeri senaryoyu reddeden ve siyasi çözüme taraf olan grupları Moskova’da bir konferansa davet edebileceklerini ifade etti.

Rus Bakan, Velid Muallim’la Birleşmiş Milletler denetçilerinin görevlerini tamamlamak üzere Suriye’ye dönmeleri konusunda anlaştıklarını da belirtti.

ABD ile Anlaşma Durumu

Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleşen G20 zirvesinde ABD ve Suriye arasında Rusya’nın arabuluculuğu ile anlaşma yapıldığına dair basında çıkan iddialara Lavrov, “Rusya’nın yürüttüğü politika açısından Suriye halkının arkasından herhangi bir anlaşma yapmamız mümkün değil. Bu duruşumuz hep bu şekilde kalacak.” değerlendirmesinde bulundu. ABD ile anlaşmanın olmadığını vurguladı.

ABD Suriye’ye Saldırmayı İstiyor

Velid Muallim ise gerçekleşen ortak basın toplantısında ABD’nin Suriye’ye yönelik muhtemel saldırısını “Suriye’ye yönelik saldırının hedefinin El-Kaide’nin işine gelecek şekilde Suriye ordusunun zayıflatılması olduğunu düşünüyoruz. En-nusra ve diğerlerine destek olacak saldırının hedefini sorgulama hakkına sahibiz…” şeklinde eleştirdi.

(TUİÇ Akademi, Radikal, Haberus.com)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...