Lavrov: ABD’nin Küresel Füze Savunma Sisteminin Amacı Rusya’yı Çevrelemek

Lavrov, Vietnam ve Japonya ziyaretleri öncesinde bu ülkelerin gazetecileriyle görüşerek sorularını yanıtladı.

Moskova’nın son 15 yıldır Washington’u, füze savunma sistemlerini kısıtlama anlaşmasından çıkmaması için ikna etmeye çalıştığını söyleyen Lavrov, “Balistik füzelere karşı koruma sorunlarını ortaklaşa inceleme mekanizmasını kurmaya çalıştık, tüm çabalarımız boşa gitti. Amerikan meslektaşlarımızın yaptıkları, küresel füze savunma sisteminin İran ve Kuzey Kore’den kaynaklanan tehditleri önlemek için değil, Rusya’yı  sınırları boyunca bu füze sistemleriyle çevrelemek için oluşturulduğuna bizi inandırdı. Askerlerimizin değerlendirmelerine göre bu sistemler gerçekten bizim stratejik nükleer potansiyelimizi düşürme amacını taşıyor” dedi.

ABD ile stratejik istikrar konusundaki görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduklarını dile getiren Lavrov, Washington’un sürekli olarak füze savunmasıyla ilgili diyalogdan kaçtığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı arasındaki görüşmeyi bozmaya yönelik provokasyonlara karşı ABD idaresi temsilcilerini uyardı.

Lavrov, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeye ve tüm sorunları çözmeye hazır olduğunu söylediği bir dönemde bile hemen ABD idaresi temsilcileri, Pyongyang’a ek baskının sürdürülmesi gerektiğini açıklayarak Kuzey Kore’nin cesaretini kaybettiğini iddia ediyorlar. Bu, diplomaside çok da hoş bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Rus bakan, “Eğer bir görüşme konusunda anlaşmaya varıldıysa bu görüşmeyi bozmayı amaçlayan provokasyonlar olarak değerlendirilebilecek eylemler için çağrılar yapılmaz bu anlaşmaya uymaya çalışılır. Tekrar ediyorum bu ABD idaresinin işi” diye ekledi.

Trump-Kim görüşmesinin gerçekleşmesi halinde Moskova’nın memnun olacağını kaydeden Lavrov, Seul ile Pyongyang arasında diyaloga doğru hareketi de memnuniyetle karşıladıklarını anlattı.

Avrupa ülkelerinin Rusya’yla 2+2 (dışişleri ve savunma bakanları) formatında diyaloğa dönmesini umduklarını dile getiren Lavrov, bir yıl önce bu formatta Rusya-Japonya görüşmelerinin yapıldığını hatırlatarak, “Daha önce bu formatı oluşturduğumuz diğer ülkelerinin de bunu yapmasını umuyoruz. Özellikle de Avrupa ülkeleri. Bu ülkelerin de yeniden bu formata ilgisi doğdu” dedi.

Demet DAMYAN
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...