Kuzey Kore Nükleer Deneme Sahasını Sökecek

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre, Pyongyang nükleer deneme sahasını hava şartlarına bağlı olarak 23-25 Mayıs arasında bir tarihte sökeceği belirtildi.

Kuzey Kore’nin devlet ajansı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, nükleer deneme sahası, içerisindeki  tünellerin patlatılarak yok edilmesi, girişlerinin kapatılması, gözlem tesislerinin ve araştırma binalarının tümünün ortadan kaldırılmasını da kapsayacak şekilde sökülecek. Açıklamada, süreci izlemeleri için ABD, Güney Kore, Rusya ve İngiltere’den gazetecilerin davet edilmesinin planlandığı kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey ve Güney Kore liderleriyle 12 Haziran’da Singapur’da bir araya geleceğini açıklamasının hemen ardından geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, “Kuzey Kore kalıcı ve geri dönüşümü olmayacak bir şekilde bölgenin nükleer silahlardan arındırılmasına razı olursa, Kuzey Kore ve halkı için iyi bir gelecek olacak” ifadesini kullanarak, bu süreçte ABD’nin ekonomik olarak yardımcı olacağını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter yazısında “Kuzey Kore, 12 Haziran’daki büyük Zirve Toplantısı öncesinde bu ay Nükleer Test Sitesini sökeceğini açıkladı. Teşekkürler, çok akıllı ve zarif bir jest!” şeklinde nitelendirdi. Bu durum bir kesim tarafından, Başkan Kim’in nükleer silahlarından vazgeçmek istemediğinden ve sadece imajını yumuşatmaya, yaptırımlardan kaçmaya çalıştığı söylüyor. Ancak Güney Koreli yetkililer, Bay Kim’in düşmanlıklarını sona erdirmek ve Washington’un ülkesinin ekonomisini iyileştirmek için yardım alması karşılığında nükleer silahlarını pazarlık etmeye istekli olduğunu savunuyor.

Zehra KÖSE
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...