Kuzey Kore, nükleer programı nedeniyle getirilen uluslararası yaptırımlarda kritik bir sürece girdi. Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore’nin planlanan ortak askeri tatbikatı gerçekleştirmesi durumunda 1953’te Kore Savaşı’nı bitiren ateşkes anlaşmasını bozacağını açıkladı.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında, 1950 ile 1953 yıllarında yapılan Kore Savaşı bir barış anlaşması yerine ateşkes anlaşması imzalanarak sona erdirilmişti. Bu nedenle Kore yarımadasında teknik olarak halen savaş hali devam ediyor.
Kuzey Kore tarafından yapılan söz konusu açıklama, tüm uyarılara karşın nükleer denemeleri sürdüren Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar paketi taslağı üzerinde ABD ile Çin arasında anlaşmaya varıldığının duyurulmasının ardından geldi. ABD’nin, Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki olan Çin ile birlikte 3 haftadır Pyongyang yönetimine uygulanacak 4. yaptırım paketi üzerinde çalıştığı biliniyor. ABD ve Çin arasında, uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen nükleer deneme yapan Kuzey Kore’yi cezalandırmak için uygulanacak yeni yaptırım paketi taslağı üzerinde anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.
BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’nin 12 Şubat’ta yaptığı nükleer denemeye karşılık vermek amacıyla hazırlanan taslak, BM’de bu hafta içinde BM üyesi ülkeler arasında dolaştırılmaya başlanacak.
Kuzey Kore ayrıca, ABD ile arasında bulunan, iki Kore’yi birbirinden ayıran sınırdaki iletişim hattını kesebileceğini iddia etti. Pyongyang yönetimi, ABD ve diğer ülkelerin Kuzey Kore’ye yönelik aldıkları tedbirlerin sadece ekonomik yaptırımlar olmaktan çıkarak, pervasız saldırganlık ve askeri eylemlere dönüştüğünü savunuyor.
Kuzey Kore’nin yaptığı 3. nükleer deneme, başta ABD olmak üzere diğer ülkeler tarafından, bölgesel güvenlik için tehdit olarak görülüyor. Kuzey Kore ise nükleer programının, ABD’nin, Kore Savaşı’na kadar uzanan, kendisine yönelik düşmanca tavrına bir karşılık olduğu tezini öne sürüyor.
(TUİÇ Akademi, Hürriyet, Star)
Ayşe DOĞAN
TUİÇ Stajyeri