Küreselleşmenin Sosyo-Ekonomik Sonuçları: Orta Asya ve Kafkasya

 

Sonuç

Kafkasya ülkeleri ve Orta Asya ülkeleri 1980`lerin sonlarından itibaren hızla dünya ekonomisiyle bütünleşmeye başlamıştır. Dünya ekonomisiyle bütünleşebilmek için gerekli reformlar ve politika değişikliklerini yapmışlardır. Bu çabalar neticesinde de ekonomileri liberalleşmiş, dış hacimleri artmış ve ülkelere daha fazla yabancı sermaye girmeye başlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte sözkonusu ülkelerin GSMH`larında önemli artışlar görülmüştür.

Bunlarla birlikte sosyo-ekonomik bakımdan iyi durumda olup ortalama yaşam süresi düşük olan,  sosyo-ekonomik bakımdan geri olmasına rağmen ortalama yaşam süresi yüksek olan ülkeler vardır. Bu durum öncelikle ortalama yaşam süresi sadece son yıl verilerinde etkilenmeyip bu ülkelerin eski dönemlerine ait  sosyo-ekonomik verilerinden de etkilenmektedir. Bu nedenle ülkelerin geçmiş iktisadi  ve  siyasi  tarihleriyle  yakından  ilgilidir.  Bunun  yanında,  istatistik  olarak  ölçümü  beklide mümkün olmayan, daha detaylı  araştırmaları gerektiren kültür, din, çevre ve demokratik şartlarının ortalama yaşam süresi üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.

KAYNAKÇA

Ahmet Okur, Mevlüt Çetinkaya, Kafkasya ve Orta Asya bölgesinde Piyasa Ekonomisine Geçiş Sürecinde Bütüncül Bir Yaklaşım, Qloballaşma prosesində Qafqaz və Mərkəzi Asiya İqtisadi və beynəlxalq münasibətlər II beynılxalq Konqres, Qafaz Univerisiteti, 2-ci kitab, Bakı, 2007.

Ayşe Oya Benli, Gürcistan Cumhuriyeti Ülke Raporu, TC Başbakanlık Dış Ticaret Müşteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, 2008.

Ayşe Oya Benli, Azerbaycan Cumhuriyeti Ülke Raporu, TC Başbakanlık Dış Ticaret Müşteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, 2008.

Aytekin Altıparmak, Ali İhsan Özdemir, Kafkasya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Küreselleşme ile Ekonomik Gelişme İlişkisi, Qloballaşma prosesində Qafqaz və Mərkəzi Asiya İqtisadi və beynəlxalq münasibətlər II beynılxalq Konqres, Qafaz Univerisiteti, 2-ci kitab, Bakı, 2007.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişme Raporu 2011

Fatih Aydoğan, Küreselleşmenin Orta Asyaya Getirdiği Fırsatlar Ve Problemler, http://ilem.wordpress.com/2007/04/22/kuresellesmenin-orta-asya-ya-getirdigi-firsatlar-ve-problemler/

Fikret Elma, Azerbaycan`nın son dönem sosyo-ekonomik profili, Qloballaşma prosesində Qafqaz və Mərkəzi Asiya İqtisadi və beynəlxalq münasibətlər II beynılxalq Konqres, Qafaz Univerisiteti, 2-ci kitab, Bakı, 2007.

Konya Ticaret Odası, Türkmenistan Ülke Raporu, Etüd Araştırma Servisi, 2008.

Kürşad Mahmat, Küreselleşme Sürecinde Kalkınma Yardımları: Orta Asya Cumhuriyetleri Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Universitesi, Ankara, 2008

Mehmet Gürbüz, Murat Karabulut, SSCB Dağılmasıyla Bağımsızlığa Kavuşan Ülkelerde Ortalama Yaşam Süresi  ile Sosyo-Ekonomik Değişkenler Aasında İlişkiler, Coğrafi Bilimler Dergisi, 2008.

Muharrem ES, Bağımsızlık Sonrası Kazakıstan`nın Sosyo-Ekonomik Gelişimi, Qloballaşma prosesində Qafqaz və Mərkəzi Asiya İqtisadi və beynəlxalq münasibətlər II beynılxalq Konqres, Qafaz Univerisiteti, 2-ci kitab, Bakı, 2007.

Okan Taner, Dünyada ve Türkiye`de Küreselleşme ve Yoksulluk Süreci, Muğla Universitesi, Yayımlanmış Lisans Tezi, Muğla, 2004

Osman Nuri Aras, Azerbaycan Ekonomisi ve Yatırım İmkanları, Bakı, 2005.

Osman Nuri Aras, Elçin Süleymanov, Azərbaycan İqtisadiyyatı, Bakı, 2010.

Ramazan Gökbunar, Harun Özdemir, Alparslan Uğur, Küreselleşme Kiskacındakı Refah Devletinde Sosyal Refah Harcamaları, Doğuş Universite dergisi, 9 (2) 2008.

Recep Düzgün, Emine Bilgin, Kamu Tüketim Harcaması  ve Özel Tüketim: Orta Asya Ülkeleri Üzerine Panel Veri Analizi, Sosyoekonomi, Temmuz-Aralık, 2008.

The World  Factbook, cia.gov, 2011, https://www.cia.gov/

Elmin İsayev

Kafkas Üniversitesi

Yüksek Lisans Kurulu

Devlet Kurumlarında Menecment

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...