Küreselleşmenin Sosyo-Ekonomik Sonuçları: Orta Asya ve Kafkasya

İnsani Kalkınma Göstergeleri ve Orta Asya ülkeleri

Orta  Asya’nın  politik  ekonomik  ve  sosyal  değişimi  insanların  kalkınmışlığını  ve güvenliğini olumsuz olarak etkilemiştir. Sovyetlerin en fakir ve en savunmasız parçası olan Asya’da  insani  etki  diğer  bütün  bölgelerden  fazla  olmuştur.  1989-90  arasında  ekonomik gerilemenin sonucu  olarak insanların ekonomik ve sosyal şartlardaki iyileşme beklentileri umutsuzluğa dönüşmüştür.  1991’den 1995’e kadar olan geçiş ve dönüşümün ilk evresinde ekonomik ve sosyal göstergeler bütün bölge ülkelerinde ciddi biçimde gerilemiştir. Fakirlik ve  işsizlik artmış,  toplam  üretim  azalmış,  sosyal  ve  kültürel  harcamalar  önemli  düşüşler yaşamıştır. Farklı ekonomik ve sosyal politikalar sonucunda insani gelişmişlik şartları önemli bir biçimde ayrışmıştır.

Orta Asya’daki insanların yaşam şartlarını değerlendirmek için UNDP’nin hazırlamış olduğu  HDI(insani  kalkınmışlık  indeksi) önemli bir enstrümandır. Yıllık olarak dünyanın birçok ülkesi için  hesaplanan indeks insani gelişmişliğin 3 alanında özet bir değerlendirme sunar. Bu alanlar:

Doğum esnasında ölçülen sağlıklı ve uzun yaşam beklentisi( yaşam beklenti indeksi)

Yetişkin okuma yazma oranıyla ve temel eğitim ve lise eğitimi kayıt oranıyla ölçülen bilgi (eğitim indeksi)

Yaşam standardını ölçmede uygun bir yol olarak kişi başına düşen milli gelir(GDP indeksi)

Ekonomik  analizlerin   yapılmasında   ve   insani  kalkınmışlık  ve   güvenlikle   ilgili trendlerin  analiz edilmesinde karşılaşılan en temel sorun istatistiki verilerin yetersizliği ve güvenilmezliğidir.   İnsani   kalkınma   ve   güvenlikle   ilgili  ekonomik   işbirliklerinin   yada birlikteliklerin etkilerinin değerlendirilmesi için normal olarak ulusal istatistik ajansları ya da uluslararası organizasyonlar tarafından hazırlanmış verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte   genelde  Sovyetler  Birliği’nin   sonu   Orta  Asya   ülkelerinde  istatistiki  verilerin kalitelerini  ve   kullanılabilirliğini  düşürmüştür.  Ulusal  istatistik  ofisleri  finans  ve  insan kaynaklarında  düşüş  yaşamış  ve  merkezi  planlama  için  hazırlanan  istatistiki  veriler  yeni sosyal  ve  ekonomik  ortam   için  yetersiz  ve  uygunsuz  olmuştur.  Uluslararası  istatistik standartlarında güvenilir ve zamanında istatistik üretme kapasiteleri ülkeler arasında derece olarak farklılaşsa da temel sorun olarak sürmektedir.

 

Kaynak: UNDP İnsani Gelişme Raporu 2011, ss. 17-20 

Ekonomik  alanda ekonomik kalkınmayı  değerlendirmek  kaliteli  ulusal hesaplar  ve ayrıntılı  GSMH tahminleri gerektirir.  Orta  Asya  ülkelerinde  ekonomik üretimi  bütünüyle kaplayan verilere ulaşmak çok zordur. Yer altı, gayrı resmi ve illegal aktivitelerin yanı sıra hane halkının  kendi  kullanımları  için  yaptıkları  aktiviteler  gibi  temel  üretim  aktiviteleri izlenememekte  ve  GSMH   figürlerinin  derlenmesi  için  resmi  istatistikçilerce  doğrudan ölçülememektedir. Bunlar ekonomik  etkinlik içinde önemli bir pay almakta ve uluslararası prensiplere uygun özel değerlendirme teknikleri gerektirmektedir. Bu tekniklerin uygulanması Tacikistan  ve  Kırgızistan’da  gelişmekte  olsa  da,   diğerlerinde  özellikle  de  uluslararası organizasyonlarca resmi ekonomik büyüme       figürleri güvenilmez kabul edilen Türkmenistan’da gerilerdedir.

Kazakistan insani gelişmişlik endeksi ve kişi başına milli gelir düzeyi iyi durumda olmakla beraber ortalama yaşam süresi bakımından sondan ikinci sırada yer almaktadır. Türkmenistan’da ortalama yaşam süresinin düşük olmasında, insani gelişmişlik endeksinin ve kişi başına sağlık harcamalarının düşük olmasının yanı sıra, su kaynaklarından yararlanabilen nüfus oranının yetersizliği, doğum oranı, nüfus artış hızı ve çocuk ölüm oranlarının yüksekliği ve yaşlı nüfus oranın az olması etkili olmaktadır. Orta Asya ülkelerinde ekonomik durumun zayıf olmasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde cumhuriyetlerin ekonomileri birbirine bağımlı olacak şekilde düzenlenmesinden ileri gelmektedir ki, bu tarz ekonomik modelden en çok etkilenen ülke Türkmenistan olmuştur. Tacikistan ise, kişi başına milli gelir ve sağlık harcamalarının, insani gelişmişlik endeksinin en düşük olduğu ülkedir. Aynı zamanda nüfus bu ülkelerde yeterince su kaynaklarının yararlanamamaktadır. Bunun yanında doğum oranı ve nüfus artış hızı yüksek, yaşlı nüfus oranı düşüktür. Bu sosyo-ekonomik faktörler Tacikistan’da ortalama yaşam süresini düşürmektedir. Kazakistan Orta Asya ülkeleri arasında sanayileşme derecesi ve sanayi malları üretiminde kendine yeterlilik açısından en iyi durumda olup,  kişi başına milli gelir ve insani gelişmişlik bakımından birinci sırada yer almaktadır. Buna rağmen Kazakistan’da ortalama yaşam süresinin düşük olmasının en büyük nedeni liberalleşme ekonomisinin topluma yayılamaması dolayısıyla uygun yaşam koşullarının tam oluşturulamamasından kaynaklandığı düşünülebilir [10, 6].

 

Kaynak: UNDP İnsani Gelişme Raporu 2011, ss. 17-20

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...