Özet
Çağımızın gündeminde en çok yer alan kavramlardan biri olan küreselleşme, zamanımızın toplumsal hareketlerini açıklamada ilk başvurulan referans noktalarından biri olmuştur. Haberleşme ve iletişimi hızlandırıcı rolü ile medya, küreselleşmenin en önemli aktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, farklı kültür ve toplumdaki insanların iletişimini artırarak, toplumsal ilişkilerin yerel sınırlarını aşmasını sağlamıştır. Özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren medyanın az sayıdaki dev şirketlerin eline geçmesi, medyanın küreselleşmesine ve yeni medya düzeninin oluşmasına zemin hazırlamıştır.
Oluşan bu yeni medya düzeni içerisinde kendinden en çok söz ettiren ve hayatımıza en çok etki eden unsurların başında da sosyal medya gelmektedir. Yeni medya içerisinde reklamcılıktan, tüketim alışkanlıklarına kadar birçok alanda hayatımızın içerisine girmiş olan sosyal medya, özellikle kişisel verilerin gizliliği ve “etik” konularında son zamanlarda adından çok söz ettirir olmuştur.
Bu çalışma, küreselleşme ile yeni bir şekil kazanan medyanın değişimini, yeni medyanın oluşumunu ve bünyesinde barındırdığı değişimleri incelerken, sosyal medyanın hayatımıza etkisi ve küresel dünya açısından kapladığı yerden bahsetmeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Küreselleşme ve Medya, Medyanın Küreselleşmesi, Küreselleşme, Sosyal Medya
Küreselleşme gündelik hayatımızın her alanında kendini hissettiren, medyadan siyasete, kültürden sanata birçok alanda karşımıza çıkan bir kavramdır. Küreselleşme tanım olarak, sınırları aşan siyasal, kültürel ve ekonomik yayılmalar anlamına gelmektedir. Bu küreselleşme içerisinde medya, en çok etkilenen alanlardan biridir. Bilhassa çok uluslu şirketlerin medya sektörüne girmesi bu etkiyi hızlandırmıştır. Yaklaşık dört yüzyıldır değişerek devam eden ve tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme, özellikle 1980 sonrası, bilgi iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle hızlanmış ve daha etkili bir hal almıştır. Özellikle bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve internetin yaygın bir hale gelmesi bilginin iletilmesi konusunda büyük olanaklar doğurmuştur. İletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, iletişim ve ulaşım maliyetlerini düşürmesi küreselleşmenin hızına büyük bir ivme kazandırmıştır.
Akademi Birimi’nden Alican Ekren’in hazırlamış olduğu makalenin tamamını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Küreselleşmenin Ana Akım Medya ve Sosyal Medya İlişkisi
Küreselleşme ve Medya