Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB ‘dan BBB-‘ye yükselttiği, görünümü ise “durağan” olarak belirlediği bildiriliyor. Fitch’in 8 Kasım’da Türkiye’de yapacağı konferans öncesi bir not artışına gitmesi bekleniyordu. Fitch’in aldığı kararla Türkiye’nin 18 yıl sonra ilk kez ”yatırım yapılabilir” seviyenin üzerine çıktığı belirtiliyor.
Fitch tarafından yapılan açıklamada, “Ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemi” not artışına gerekçe olarak gösterildi. Kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye’nin 2011 yılında ekonomideki ısınmayı takiben cari açığını ve enflasyonunu azalttığı bu doğrultuda Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına kavuşacağına inandığını ifade etttiği bildirilirken, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3, 2013 yılında yüzde 3,8 ve 2014 yılında yüzde 4,5 büyüyeceği tahmininde bulunduğu belirtildi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi ile ilgili yaptığı açıklamada “yerinde ama gecikmiş bir karar, diğer kuruluşların da benzer kararları gecikmeden almalarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Babacan açıklamasında; “Özellikle küresel krizin tüm dünyada güçlü şekilde hissedildiği 2009 yılı ve sonrasında ilan ettiğimiz itibarlı Orta Vadeli Programlar çerçevesinde kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu tavizsiz bir şekilde sürdürmemiz, programlarda öngörülen makroekonomik ve mali hedeflere ulaşmak için gerektiğinde ölçülü ve zamanlı tedbirleri alabilmemiz, büyüme ve istihdamı destekleyecek kritik yapısal reformları hayata geçirmeye devam etmemiz, birçok gelişmiş ülkenin kredi notlarının ardı ardına düşürüldüğü bu dönemde böyle bir neticenin elde edilmesine büyük katkı sağlamıştır” ifadelerine yer verdi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ise, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltmesine ilişkin, “Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir” açıklamasında bulundu.
Maliye Bakanı Şimşek ise bu gelişmeyi; “Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ayrıca ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama GSYH’nin yüzde 4’ü kadar artıyor. Bu çerçevede; kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek; hatta büyüme performansımızı artıracaktır” şeklinde değerlendirdi.
(TUİÇ Akademi, NTV, Bloomberg, CNN )
Ayşe DOĞAN
TUİÇ Stajyeri