Kosova’da seçim rüzgârları esmeye başladı. Mahalli seçimlerin en geç Kasım 2013’e ve aynı zamanda genel seçimlerinde Aralık 2014’e kadar yapılması gerekiyor.
BM’ye bağlı Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanıp beraat eden, Kosova’nın eski Başbakanı Ramuş Haradinay’ın dönmesiyle birlikte Kosova, bütün siyasi ve düşünce yapısıyla 2013’de düzenlenecek seçime odaklandı. Seçim tarihi konusunda tartışmalar devam etmekte ve net olarak belli olmasa da, seçime ilişkin anayasal işlemler süreci devam etmektedir.
Kosova sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Gelecek senenin ortalarında yapılması planlanan seçimin kesin tarihin belirlenmesi için bütün siyasi partilerin tasdiki gerekiyor. Kosova Demokratik Partisi lideri Haşim Taçi, havaların daha iyi olduğu ve günün uzadığı yaz ayında seçimlerin yapılması konusunda milletvekilleriyle uzlaşıldığını açıkladı. Kosova anayasasına göre mahalli seçimlerin en geç Kasım 2013’e, genel seçimlerin ise Aralık 2014’e kadar yapılması gerekiyor.
2011’de partiler arasında varılan anlaşma ile seçimlerin, anayasa reformunun tamamlanması şartıyla 2013 yılında yapılması konusunda anlaşılmıştı. Haşim Taçi, anlaşmalara saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirse de seçim tarihlerinin değiştirilmesi konusunda kapıyı açık bıraktı. Ancak seçime ilişkin düzenlemeler halen sona ermiş değil.
Sırbistan İle Müzakerelerin Son Durumu
Sadece iç siyaset değil, Kosova özellikle Sırbistan’la yürüttüğü müzakerelerde de sıkıntılar devam etmekte. Kosova ve Sırbistan heyetleri Aralığın ilk haftasında Brüksel’de bir araya geldiler. Atılan olumlu adımlara rağmen, taraflar arasında önem arz eden meseleler oluşturan temel başlıklarda anlaşma mümkün olmadı.
Kosova ile Sırbistan, müzakerelerin üçüncü ayağında, 5 Aralık’ta Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıda, entegre sınır yönetimi anlaşmasının uygulanması konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşma uyarınca Kosova ile Sırbistan arasındaki Yarinye ile Merdare hudut kapıları, 10 Aralık tarihi itibariyle yeni düzenlemeler çerçevesinde hizmete girdi. Fakat sıkıntı aşılabilmiş değil… Zira Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, anlaşmadan ötürü Kosova – Sırbistan sınırında gösterilerine halen devam ediyorlar.
Brüksel’den gelen haberler ise, iki ülke arasındaki görüşmelerin seyrinin müspet olduğu yönünde… İki ülke başbakanları, Haşim Taçi ile İvica Daçiç arasındaki müzakerede aracılık yapan Avrupa Birliği’nin dışişleri yüksek temsilcisi Catherine Ashton, Kosova ile Sırbistan arasında ilerleme sağlandığını açıkladı. Ashton, buna rağmen müzakerelerin önemli başlıklarından biri olan iki ülkede koordineli olarak temsilciliklerin açılması konusunda ilerleme sağlanamadığını ifade etti.
Sırbistan’dan Kosova’ya Olumlu Esen Rüzgar
Kosova Başbakanı Haşim Taçi, 2012’de Sırbistan’ın Kosova’yı tanıması için ilk somut adımların atıldığını söyledi.
Bu yılı değerlendirmek amacıyla çok sayıda bakan ve siyasetçinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Taçi, 2012 yılının genel anlamda Kosova için iyi bir yıl olduğunu, ülke ekonomisinin de iyi yönde ilerlediğini kaydetti.
Kosova ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine değinen Taçi, AB’ye katılımın ulusal önceliklerini oluşturduğunun altını çizdi ve 2012’nin AB ile işbirliğinde yeni bir dönem olduğunu belirtti.
Yine bu yıl içerisinde Sırbistan‘ın Kosova‘yı tanıması yolunda ilk somut neticelerin alınmaya başlandığını vurgulayan Taçi, 31 Aralık itibarıyla Brnyak ve Dheui Bardhe sınır kapılarında da “Sınırların Ortak Denetimi”ne yönelik çalışmaların başlayacağını, bu sınırların Kosova ve Sırbistan arasındaki gerçek sınırlar olduğunu ifade etti.
Konuşmasının sonunda 2012 yılı boyunca Kosova‘nın elde ettiği başarılarda pay sahibi olan herkese teşekkür eden Taçi, özellikle Sırbistan diyalogu kapsamında uluslararası arenada lobi faaliyetleri yürüten başbakan yardımcıları Behçet Pacolli ve Edita Tahiri’ye, Dışişleri Bakanı Enver Hocay’a minnettar olduğunu söyledi.
Basın toplantısının ardından bakanlar ve siyasetçilerin katıldığı kokteyl düzenlendi.
Kosova Ulusal Balesi 40 Yaşını Kutluyor
Kosova Ulusal Balesi’nin 40. yıl dönümü dolayısıyla ”Düğün” isimli eser sahnelendi. Ostim’deki Leyla Gencer Sahnesi’nde oynanan eseri çok sayıda sanatsever izledi. Gösteri öncesinde konuşan Kosova Ulusal Bale Müdürü Ahmet Brahimaj, çok sıcak karşılandıkları için Türk halkına teşekkür ettiğini bildird. Brahimaj, Kosova Ulusal Balesi’nin 2000 yılından sonra yetişen genç bir kadrosu olduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de Kosova halkının ülkemiz için ayrı bir yeri olduğunu belirtti. Gökmen, Kosova Ulusal Bale Müdürü Ahmet Brahimaj’a plaket sundu. |
Kosova’da Moda Rüzgarı
Kosova’nın ünlü moda tasarımcısı Krenare Rugova, yılbaşına birkaç gün kala Priştine’de düzenlediği defile ile yine dikkatleri üzerine çekti. 2013 ilkbahar-yaz kreasyonlarıyla göz kamaştıran modacı Rugova’nın tasarımları, bu sefer moda tutkunlarından tam not aldı.
Dünya modasına ayak uydurmayı hedefleyen Kosovalı modacılardan Krenare Rugova, düzenlediği defile ile Balkanlara has çizgileri dünya modasıyla sentezlemeyi başardığını ispatladı. 2013 ilkbahar – yaz kreasyonlarını görücüye çıkaran moda tasarımcısı, beyaz ve kırmızının ağır bastığı tasarımlarıyla, gelecek sezonun renklerini ortaya çıkardı.
Kosova Kültür Bakanı Memli Krasniçi ve diğer davetlilerin katıldığı gecede, modacı Krenare Rugova’nın tasarımları izleyiciler tarafından beğenildi. 2013 ilkbahar yaz kreasyonları numunelerinin sergilendiği gecede, mankenler büyük bir hünerle taşıdıkları birbirinden şık kıyafetlerle, moda severlerin dikkatini çekti.
Podyuma çıkan çok sayıda mankenin devleştiği gecede, gösterimi yapılan kreasyonlarda geleneksel çizgilerin çağdaş çizgilerle iç içe ve uyum halinde olduğu gözlendi. 30 kadar kreasyonun sergilendiği moda gecesinin sonunda podyuma çıkan genç Kosovalı modacı Krenare Rugova, moda severler tarafından alkışlandı.
Kosova’da 17’ncisi Düzenlenen Türklüğe Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kosova’da bu yıl 17’ncisi düzenlenen “Süleyman Brina Ödülleri” sahiplerini buldu. Kosova’nın yanı sıra Türkiye’den de şair ve yazarlara ödüller verildi.
Doğru Yol Türk Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlenen tören, Süleyman Brina’yı anlatan slayt gösterisiyle başladı. Tören ödül verilen yazar ve şairlerin biyografilerinin okunmasıyla devam etti. Törende şiir okundu, şarkılar söylendi. Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülüne bu yıl Türkiye’den Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu, Kosovalı araştırmacı yazar Raif Vırmiça, Kosovalı Ressam Daut Hamolar, İsmet Luma ve Türkiye’den İzzet Altuntaş’a verildi. Doğru Yol Derneği Başkanı Tahir Luma, ödül alanları kutladı ve başarılı çalışmalarının devamını dilerken, “Yüzyıllık yalnızlığımız süresince Balkanlar’da yaşayan Türkler büyük çaba harcamıştır. Türklük mücadelesi veren Süleyman Brina’yı rahmetle anmak için bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Aygün Eker, “Atalarından aldığı mücadele yolunda birlik ve beraberlik içerisinde yürümek bize düşen görevdir” diye konuştu.
Törenin iki ayrı önemine değinen Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Süleyman Brina’yı anmanın yanı sıra sanatçıların takdir edilmesinin önemini vurguladı. İzzet Altuntaş, İsmet Luma ve Daut Hamolar’a ve törene katılamayan Raif Vırmiça’nın oğluna ödüller takdim edilirken, Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu ödülünün Ankara’da düzenlenecek özel bir törende kendisine verileceği bildirildi. Program Aluş Nuş’un Süleyman Bina’ya hitaben yazılmış şarkısıyla sona erdi.
TUİÇ Akademi, Dünyabülteni, Sondakika)
Gün TAŞ