Kosova’dan Ordu için “B Planı”

Kosova Hükümeti Kosova Güvenlik Gücü’nü (KSF) bir orduya dönüştürmek için bulunduğu girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine, “B Planı” olarak adlandırdıkları yeni bir çalışma başlattı.

Geçtiğimiz aylarda KSF’nin orduya dönüştürülme çabalarında Sırp milletvekilleri vetolarına bağlı olarak anayasa değişiklikleri yapılamayacağından, dönüşümü yapmanın imkânsız olduğu ortaya çıktı. “B Planı”nın ortaya çıkmasındaki temel sebep de bu. Yeni plana göre, KSF’den orduya geçiş süreci on yıl sürecek.

KSF’nin organizasyon yapısına ait yasal bir paket başbakanlığa gönderildi ve belirli prosedürlerin ardından kabineye sunulacak.

Tasarı, oylama için Kosova Meclisine gelecek. Başbakanlığa gönderilen belgede, KSF’nin birkaç yıldır teşebbüs edildiği gibi bir orduya derhal dönüşmesini amaçlayan kısa bir geçiş sürecini öngörmüyor. Ancak bunun yerine kapasite, görev, mühimmat ve KSF’nin misyonuyla ilgili bazı sınırlamaların kaldırılmasına odaklanılıyor.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada tasarıyı içeren paketin ilgili bir bakanlıktan alındığı, ancak henüz bir hükümet toplantısına sunulmadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca konu ile ilgili atılan her adımdan ve kaydedilen her gelişmeden basının bilgilendirileceğine yer verildi.

“B Planı”na ABD’nin tepkisi ise KSF’nin orduya dönüşümünün anayasal değişiklikler yoluyla mümkün olduğunun ısrarı ve tekrarlanması şeklinde oldu. Yapılan yorumlara göre, elçiliğin bu açıklaması Kosova hükümetinin KSF’nin anayasa değişikliği olmaksızın bir orduya dönüşmesini başlatma planına verdiği tepkiydi ve buna karşıydı.

Geçen dönem boyunca, Kosova kurumları KSF’nin görev süresini değiştirmek ve düzenli bir ordu yapmak için çok çaba harcadılar. Ancak, bu planlar anayasal bir değişiklik yapmak için parlamentoda “çifte çoğunluk” gerektiren anayasal bir zorunluluk nedeniyle gerçeğe dönüşemedi. Kosova Anayasası’na göre “çifte çoğunluk” tanımı, meclisteki tüm milletvekillerinin ve Arnavut olmayan 20 milletvekilinin 3’te 2’si anlamına gelmektedir. Arnavut olmayan toplulukların milletvekiline mecliste ayrılan koltuk sayısı 20. Bu 20 sandalyenin 10 tanesi ise Kosovalı Sırp milletvekillerine ait. Dolayısı ile bu gruptan istenilen çoğunluk sağlanamıyor ve tüm girişimler sonuçsuz kalıyor. Azınlık Sırp milletvekilleri kendi sorunlarının çoğunda, Kosova’nın ayrı bir devlet olmasına itiraz eden Sırbistan’ın çizgisini takip ediyorlar ve Kosova’nın düzenli bir orduya sahip olma fikrine şiddetle karşı çıkıyorlar.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...