Kosova’da Seçim Öncesi Koalisyon Görüşmeleri Başlıyor

Kosova Haftalık Haber Analizi  ( 29 -05 Aralık- Ocak )

İslam Örgütü Üyesi Olan Pakistan Kosova’yı Tanıdı

Kosova için önem arz eden tanınma konusunda sevindirici bir haber oldu. Pakistan, Kosova’yı tanıma kararı aldı ve resmi olarak tanıma kararını ileriki günlerde hükümete bildirmesi bekleniyor. Hatta Kosova’ya büyükelçilik makamı oluşturma sürecini hızlandırdığını dile getirildi. Dış İşleri Bakan Yardımcısı Artan Behrami “Pakistan yetkilileri tarafından resmi olarak Kosova’yı tanıdıklarına dair doğrulamayı aldık ve sözlü olarak da notayı bekliyoruz.” demecinde bulundu.

Uluslararası kamuoyunda bu tanımanın özellikle İslam Örgütü üyesi olan Pakistan’ın tanıması diğer Kosova’yı tanımayan İslam örgütüne üye ülkelerin tanıması yolunda ve etkilemesi açısından önem arz eden bir durum olduğunu düşünülmektedir.

 Hashim Thaçi Başbakanlık Görevi İçin Aday Olmayacak

Kosova başbakanı Hashim Thaçi, 2013’te planlanan seçimlere başbakanlık görevi için aday olmayacağını açıkladı. Genel kanaati olarak gelecek seçimleri kazanacak olan parti konusunda, tekrar PDK liderliği alacağı düşüncesinde olduğu gözükmektedir.

Aynı zamanda verdiği bir demeçte Thaçi “her iki tarafında karşılıklı istemi sonucu AAK’ nın hükümetin bir parçası olacağına inanmaktayım.”İfadesinde bulundu. Thaçi verdiği demeçte, gelecek seçimlerde başbakanlık görevi için aday olmayacağını yalnız PDF’ nin başbakanlığı hiç kimseye bırakmayacağını dile getirdi.

Kosova’da Seçim Öncesi Koalisyon Görüşmeleri Başlıyor

Kosova haber ajansları,  önümüzdeki haftalarda rekabet halinde olan PDK ve AAK karşılıklı görüşmelerin gerçekleşeceğini bu görüşmelerin nedeni olarak da seçim sonrası olası koalisyon kurma düşüncesi olduğunu öne sürüldü.

Muhalefet partileri, üst düzey yöneticiler, bazı akademisyen ve yazarlar bu olası koalisyonun gerçekleşme olasılığının olmadığını düşünmektedirler. Bunun gerekçesi olarak, Başbakan kimin olacağı konusunda uzlaşmaya varılamayacağını ve yönetimde herhangi bir değişikliğe gidilmesinde ciddi bir tutum görülemeyeceğini dile getirmektedir.

Aynı zamanda muhalif seslerden Vetevendosje Hareketi ise AAK’ ye PDK ile koalisyon yapmaması doğrultusunda görüş bildirmektedirler. Bunun üzerine açıklamada bulunan Başbakan yardımcısı Hajredin Kuçi, koalisyon görüşmelerin partiler arasında gerçekleşebileceğini ve bu konuda hükümetin herhangi bir tutumu ve hareketinin olmadığını belirtti.

Meclis Başkanı Krasniqi’ nin Yeni Parti Kurma Düşüncesi

Jakup Krasniqi (Meclis başkanı ve Kosova Demokrat Parti Genel Sekreteri), yeni parti kurma sorularına cevap verirken ilk defa PDK seçimleri sonrası yeni parti kurma ihtimalini reddetmedi.Verdiği demeçte: “Seçenekleri elbette reddetmiyorum, çok seçenek mevcut ama vatandaşlar için en yararlı olacak seçeneği tercih etmek isterim” diyen Krasniqi, PDK’ dan daha güçlü ve halkın hizmeti için çalışan, değerlere sahip çıkan ve daha iyi yönetim şekli sunan ve uygulayan bir parti olmasını istediğini dile getirdi.

Sırbistan Başbakan’ı Daçiç Kosova İçin Çözüm Bulabileceği İnancında

Sırbistan’ın önde gelen siyasetçileri olumsuz görüşmeler ve olumsuz süreçlerin yaşanmasına rağmen hala Kosova için bir çözümün oluşturulabileceği kanaati içindeler. Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç “Görevimde kaldığım süreç içerisinde Kosova sorununa ve bütün genel anlaşmazlıklara çözüm bulacağım” demecini verdi. Aynı demeçte hükümetinin ileri ki aylarda üç belge üzerinde çalışmalar yaptığını kaydetti.

Ayrıca, bu çalışmalar hükümetin görüşmelere zarar vermeyecek şekilde devam edeceğini söyledi. Ülkenin önceden planlamış olduğu stratejilerini Mart ayında Avrupa Birliği üyelik müzakereleri süreci çerçevesinde değişmeyeceğini de kaydetti.

Kosova’da Ordu Kurulabilir mi, ABD için ‘Evet’

ABD, Kosova’nın kısa bir süre içinde NATO’ya katılabileceğini ve Kosova ordusunun  kurulmasını istediğinin olduğunu ileri sürüldü.

ABD’nin “Stars ans Stripes” haber portalının haberini aktaran Kosova  medyası, uluslararası sahnesinde önemli rol oynayan güçlerin, bağımsızlığını yaklaşık 5 yıl önce ilan eden Kosova’nın  ileriye doğru adımlar atmasını teşvik ettiğine işaret edildiğini yazdı.

Atılacak adımlarının ilkinin 2 bin 500 askerden oluşan küçük bir ordunun kurulmasının olduğu belirtilen haberde, “ bu ödevin, tam bir uluslararası tanımayı henüz sağlamamış ve sürekli olarak kuzey komşusu Sırbistan tarafından rahatsız edilen yeni bir ulus için oldukça zordur” ifadesine yer verildi.( Alıntı referans: KOSOVAPORT haber ajansı, 03.01.2012)

Kosova’dan Vize Uygulaması, 87 Ülkeye Vize

Vize uygulaması 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Kosova kendi ülkesini ziyaret etmek isteyenlere vize uygulaması başlattı. İlk periyotta 87 ülkeye uygulanacağı bildirildi. Kosova’ ya gitmek isteyen bu ülkelerdeki kişiler Kosova sınır kapısında vize talep edilecek.

Vize uygulamasının Kosova’nın AB’ye uyum sürecine katkı sağlayacağını ve güvenlik konusunda da olumlu sonuçlar doğuracağına inanılmakta. Kosova Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Artan Behrami, vize uygulamasının, olası risklerin belirlenmesinde önemli rol oynadığına göre, ülkenin iç güvenliği açısından önem taşıdığını belirtti.

Sözcü Behrami, Kosova tarafından uygulanan vize rejiminin, Kosova’nın, insan ticareti için transit bir ülke olarak kullanılmasının engellenmesinde  olduğu gibi, yasadışı yollardan AB ülkelerine geçmek için Kosova’nın kullanılmasının önleneceğini kaydetti.

Kosova tarafından vize uygulanacak toplam 87 ülke arasında Rusya, Çin, Afganistan, Irak, Yemen, Libya, Suriye gibi ülkeler de yer alıyor.

Listede, komşu ülkeler ve AB ‘ye üye olan ülkeler yer almıyor.

Avrupa Konseyi Gündemi, Kosova

21-25 Ocak tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Konseyi üyeleri tarafından Kosova’daki mevcut durum ve anlaşmazlıklar, Avrupa’da medyanın özgürlüğü, çatışma içinde bulunan bölgelerde etkilenen insani durum(Gürcistan, Suriye, ırak vb.)ele alınacak.

Avrupa Konseyi‘nin resmi sitesinde yer alan bildiriye göre, Strazburg’da milletvekillerine Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu  Üyesi Stefan Fule de hitap edecek.

Kosova Raportörü Bjorn von Sydow, Kosova ile ilgili raporunu 22 Ocak tarihinde sunacak. İki gün sonra da Fule konuşmada bulunacak.

Toplantılarda ele alınacak konular arasında Gürcistan’daki insani durum olacak ve bu vesileyle Strasburg’a Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili’ nin de gelmesi ve konuşmada bulunması bekleniyor. (Alıntı referans:  KOSOVAPRESS Haber Sitesi, 04.01.2012)

(TuiçAkademi, Kosovaport, Kosova Haber Ajansı, Balkan Günlüğü, Kosova Sot Gazetesi, Kosovapress Haber Sitesi )

TUİÇ-BALKAM

Gün TAŞ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...