Kosova’da Bağımsızlığının 5.Yıl Etkinlikleri Başlıyor

Sırbistan’dan 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın tüm kentlerinde bağımsızlığın beşinci yılı etkinlikleri kutlamalarının bugünden itibaren başlayacağı öğrenildi.

Kosova’nın tüm kentlerinde etkinliklerin bugün süslemelerle başlayacağı, tüm okullarda ilk dersin bağımsızlık gününe adanacağı, saat 12:00’da ise Priştine Üniversitesi’nde üniversitenin 43. yıldönümü dolayısıyla bir akademinin örgütleneceği aktarıldı. Bugün aynı zamanda kültürel etkinliklerin olacağı da söylendi. 16 Şubat’ta ise Prekaz, Klina, Glloxhan ve Priştine’de eski Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova’nın mezarlığı ziyaret edilerek, Zahir Payaziti anıtına da çelenk koyulacağı, saat 18’de ise yerli ve uluslararası misafirlerin katılacağı bir tören ve ardından Kosova Filarmoni konserinin düzenleneceği aktarıldı. 17 Şubat Pazar günü saat 12’de Kosova Güvenlik Gücü ve Kosova Polisinin askeri geçit yapacağı, saat 15’te ise Kosova Meclisinin düzenleyeceği tören ardından, aynı akşam saat 20’de Priştine’ de verilecek bir konser ile kutlamaların sona ereceği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Hajredin Kuçi, merkezi ve yerel düzeyde tüm hazırlıkların başladığını, bu yönde çok iyi bir işbirliğinin olduğunu ve herhangi bir siyasi ya da parti yansıması olmadığını açıkladığı ifade edildi.

Kutlamalarla ilgili bir başka önemli gelişme ise, Kosova Kurtuluş Ordusu-UÇK derneklerinin, Kosova Cumhuriyeti bağımsızlığının beşinci yıldönümü kutlamaları için kurulan Örgütleme Kurulu’ndan çekildiği ve devlet kurumları (Cumhurbaşkanlığı, Meclis, Hükümet ve belediyeler) tarafından düzenlenecek etkinliklere katılmayacakları duyuruldu.

Basın açıklamasında derneklerin, iradeleri dışında ülke kurumlarının davranışlarını ve fedakârlıklarını göz ardı etmeleri nedeniyle bağımsızlık yıldönümü kutlamalarından çekilme kararı aldıklarını söyledikleri belirtildi.

NATO’nun Sırp güçlerine karşı 1999 yılında 3 ay süren hava operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler (MB) denetimi altına giren Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi’nde okunan bağımsızlık bildirgesinin ardından Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. 5 yıllık süre zarfında bugüne kadar aralarında Türkiye Cumhuriyeti’nin de yer aldığı 100’e yakın ülke Kosova’yı bağımsız olarak tanıdığını açıkladı. Ülkede yüzde 70’lere dayanan işsizlik nedeniyle yapılan istatistiklere göre Kosova, Avrupa’nın en fakir ülkeleri başında yer alıyor.

Kosova’nın bağımsızlığıyla ilgili konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan’ın; “Kosova’nın bağımsızlığının kutlanması Türkiye’de de aynı Kosova’da olduğu gibi coşkuyla kutlanmıştı. Biz o tarihten itibaren Kosova’nın her geçen yıl daha da geliştiğini hem devlet yapılanmasında hem ekonomi de hem de siyasi yapısında önemli ve başarılı gelişmeler kaydettiğini Türkiye Cumhuriyeti olarak memnuniyetle gördük. Bu başarılara da elimizden geldiği kadar her alanda katkı sunmaya gayret ettik. Bugünde Kosova’nın uluslararası camiada kabul gören saygın konuma sahip bir ülke olması ve daha fazla ülke tarafından tanınması için Kosova’ya en fazla destek veren ülkelerin başında geliyoruz. Bunu yapmaya ve Kosova’yı her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum Kosova’nın bağımsızlığından önce de bağımsızlığından sonra da Türkiye ile Kosova arasında her alanda mükemmel düzeyde ilişkiler sürdürülüyor bunu söylemekten dolayı da son derece mutluyum ve bunun her geçen gün daha da ilerlediğini, geliştiğini görmekten son derece mutluyum” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyetini ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye olmuştu. Türkiye’nin Kosova’yı tanımasında Türkiye’deki Kosovalıların ve Kosova Derneklerinin büyük çalışmaları olduğu bilinmektedir. Bu derneklerin de Türkiye’de Kosova Bağımsızlığı’nın 5. yıl etkinlikleri düzenleyecekleri öğrenildi. İzmir Kosova Rumeli Derneği Başkanı İbrahim Şengöz’ün 17 Şubat Pazar günü akşamı Hasan Sağlam Öğretmen evinde derneğimizin düzenleyeceği Kosova Bağımsızlık gecemiz olacak. Milletvekilimiz Sayın Rifat Sait’in destekleri ile güzel bir organizasyon için çalışmaktayız. Gecemize bazı bakanlarımız ve Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Avni Sipahihu da katılacak. Tüm fahri konsoloslar, Balkan STK temsilcileri, yerel yöneticilerimiz ve bazı bürokratlar da davet ediliyor. Kosova’nın yöresel yemeklerini ikram edip Kosova müzikleriyle halay çekeceğiz, dost ve kardeş Kosova’nın bağımsızlığı kutlu olsun, dediği aktarıldı.

 İstanbul’da 22 Şubat 2013’te Küçükçekmece Belediyesi Nikâh Sarayı’nda, 23 Şubat 2013’te ise Bayrampaşa Kapalı Spor Salonu’nda ve başka ilçelerde de kutlamaların olacağı öğrenildi.

(TUİÇAkademi, kosovahaber, haberler.com, kosovaport, starhaber)

Gül MURİÇ

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...