Kosova’da 8 Tutuklama

Kosova Mahkemesi, komşu Arnavutluk’ta düzenlenen 2016 Dünya Kupası karşılaşmasında İsrail milli futbol takımına yönelik bir saldırı planladığı için sekiz Arnavut’u hapis cezasına çarptırdı.

Başkent Priştine’de görülen davada Yargıç Hamdi İbrahimi Cuma günü, grubun lideri Visar Ibishi’yi 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yakalanan diğer yedi kişi bir buçuk ile 6 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı. Bir kişiye ise 2.950 dolar para cezası verildi.

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre grup, İsrail ekibine patlayıcı maddeler ve otomatik tüfeklerle saldırmayı planlamıştı. Savcılık açıklamasına göre sanıklardan bazılarının ifadelerinde yer alan itiraflar, eylemcilerin saldırı emrini Kosova’da tanınmış IŞİD üyesi ve kendini “Suriye ve Irak Arnavutlarının Komutanı” ilan eden Lavdrim Muhaxheri’den aldıklarını yönünde. Ancak polise ve ailesine göre Muhaxheri Suriye’de öldürüldü.

“Bu topraklarda aşırılığa yer yoktur.” diyen yargıç, “Böyle insanlar eylemleri ile hem Kosova’da hem de Arnavutluk’ta bir belirsizlik ortamı yaratmayı, aşırılıkçı unsurların ülkeye girmesini ve terör eylemleriyle ülkeyi istikrarsızlaştırmasını sağlamayı amaçlıyor.” ifadelerinde bulundu.

Dünya Kupası elemesi esasen  İşkodra kasabasında gerçekleşecekti. Ancak güvenlik gerekçeleri nedeniyle Arnavutluk’un Başkenti Tiran’dan yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Elbasan’da geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Kasım 2016’da planlanan saldırının, Suriye’deki IŞİD grubu içinde mücadele eden iki Arnavut tarafından koordine edildiği söylenmişti. Yakalanan eylemcilerin evlerinde yapılan aramada polis patlayıcı cihazlar, silahlar, elektronik cihazlar ve aşırılık yanlısı din adamlarına ait çok sayıda yazılı eser bulunmuştu.

Kosova makamları, yaklaşık 180 vatandaşın Suriye ve Irak’ta aşırılık yanlısı gruplar içinde halen aktif olduklarını söyledi. Hem Kosovalı hem de Arnavut yetkililer, son birkaç yıl içinde Suriye ve Irak’taki isyancı gruplara daha fazla vatandaş katılmadığını iddia ediyorlar. Çoğunlukla etnik Arnavut Müslüman nüfusun yer aldığı Kosova’da, kendi topraklarında hiçbir terör saldırısı gerçekleşmemesine rağmen en az 200 kişi, IŞİD ile ilgili suçlardan gözaltına alınmış veya soruşturulmuştur. Kosova yurtdışındaki savaşlarda suçlu bulunan herkes için 15 yıla kadar hapis cezaları getiren bir yasayı 2015 yılında kabul etti.

Geçtiğimiz aylarda yine Kosova’da bir imam IŞİD ile bağlantısı bulunduğu, terör faaliyetlerine karıştığı ve teşvik ettiği gerekçesi ile yargılanmasının ardından suçsuz olduğu ispat edilmişti. Öte yandan Atlantic Council’ın Kasım 2017’de yayınladığı “Balkans Forward: A New US Strategy for the Region” başlıklı raporda bölgede IŞİD’in eylemlere başlamasının olası görüldüğü ve bunlara önlem alınması gerektiği belirtliyor. Balkanlarda IŞİD’in eylem sahası olarak ise en uygun görülen iki ülke Kosova ve Arnavutluk. Tüm bunlar ışığında ilerleyen zamanlarda Balkanlar ve terör ikilisi daha sık duyulacaktır.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...