Kosova ve Sırbistan Görüşmelerine Dair Yorumlar

Kosova ve Sırbistan arasında başlayan görüşmeleri olumlu yönde değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) Eski arabulucusu Albert Rohan, diyaloğun Kosova’nın statüsü için herhangi bir tehdit oluşturmadığı, statüsün soru işaretine getirilmesi durumunda yapılacak her hamleye Kosova hükümetinin güçlü bir şekilde karşılık vereceğini belirtti. Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerinde böyle bir gelişmeye karşı çıkacağını vurgulayan Rohan, ‘Gerek Avrupa Birliği (AB), gerekse Belgrad bunun bilincindedir’ dedi. İki komşu ülke arasında görüşmelerin yapılmasının gayet normal ve uygar bir yol olduğunu altını çizen Rohan, dünyada tüm ülkelerin pratik konular üzerinde masaya oturduğunu ve ortak çıkar söz konusu olduğunda işbirliğinde bulunduğu vurguladı.

‘Koha Ditore’ gazetesine demeç veren Kosova Hükümeti Asbaşkanı Hajredin Kuçi de, Sırbistan’ın güneyindeki üç belediyeyle ilgili herhangi bir konu üzerinde hala karar alınamadığını, ancak devletlerarası bir dengenin yaratılması anında, Kosova’da yaşayan Sırpların ve Sırbistan’da yaşayan Arnavutların karşılıklı pozisyonu konusunun gündeme gelebileceğini belirtti.

Öte yandan YFC’nin Devlet Eski Başkanı ve Sırbistan’ın Eski Başbakanı ile Sırp Demokratik Partisi Başkanı Vojislav Kostunica, Sırp iktidarını, sahte Kosova devleti temsilcileri ile müzakereleri kabul ederek, Brüksel ve Washington’un talimatıyla Sırbistan’ı en kötü biçimde boyun eğdirmekle suçladı. Kosova’yı bir devlet memurunun sattığını vurgulayan Kostunica, Kosova devleti ile başarılı müzakereler gerçekleştirdiği takdirde Sırbistan’ın AB üyeliğine aday olacağını, AB biletini şimdiye dek hiçbir devletin toprağıyla ödemediğini, ancak Sırbistan’ın bunu yapacağını belirtti.

Yıllardır Sırpların Kosova’daki siyasi yaşama katılması ve Priştineli yetkililerin temsilcileri ile iletişim kurması gerektiğini savunan Kosovalı Sırp lider Oliver İvanoviç de Kosova ve Avrupa ile bütünleşme sürecinin iki ayrı mesele olduğunu ve Sırbistan’ın katılım umutlarından vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

(tuicakademi) // İlknur YANTUNA

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...