Kosova ve Karadağ Arasındaki Sınır Sorunu Çözülüyor

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları ve sınır sorununu çözüme kavuşturmayı amaçlayan ortak bir bildiri yayınladılar.

   Birkaç yıldır devam eden sınır sorunuyla ilgili taraflar artık bir çözüme ihtiyaç oldukları konusunda zaten mutabıklardı. Yayınlanan bildiriyle iki ülke arasında sınır çizgisinin belirlenmesindeki sorunları gidermek ve diğer alanlarda da iş birliğini sağlamak amacıyla ortak bir komisyonun kurulmasına da karar verildi. Bu komisyon sayesinde karşılıklı iletişim ve çalışmayla sınır sorununun barışçıl ve hızlı bir şekilde çözümü amaçlanıyor. Cumhurbaşkanı Thaçi konuyla ilgili Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’a da bilgi verdiğini ve ortak beklentilere sahip olduklarını şu sözleriyle ortaya koydu: ‘’ Haradinaj ile görüştüm, bildiriyi benim tarafımdan edindi ve bu konuda iyi bir konuşma yaptık. Umuyorum ve inanıyorum ki Başbakan’ın çok açık bir duruşu olacaktır’’.

Anlaşmanın imzalanmasıyla Kosova Meclisi’nde de onaylanmasının önü açılmış oldu. Thaçi, anlaşmazlıklar çözülüp uzlaşma sağlandığında anlaşmanın meclise sevkiyle onaylanması için çalışmaların başlayacağını belirtti.  Aynı zamanda Kosova’nın, Karadağ ile olan sorunları çözüp Avrupa Birliği tarafından vize muafiyetinin verilmesi beklentileri de var.

 Kosova ve Karadağ arasında bu tarz bir Sınır Anlaşması 2015 yılında da imzalanmıştı. Ancak muhalefetin tepkisi nedeniyle onaylanmadı. Muhalefet sınırda bulunan Çakor ve Belluha’nın Kosova’nın bir parçası olduğunu ve başka bir ülkeye bırakılamayacağını öne sürdü. Bu tartışmalar sonucunda Kosova Meclisi’nde de onay yapılamadı ve anlaşma işe yaramadı.

Bu anlaşma Kosova için sınır komşusuyla arasındaki sorunların çözümünden daha çok anlam taşıyor. Bağımsızlığının 10. Yılında olan Kosova bu tarz olumlu etkileşim ve ilişkilerle, bölgede Kosova’nın varlığını kabullenememiş olanların karışında da güçlü bir duruş sergiliyor. Ülke içinde çatışmalara neden olan bu konunun bağımsızlık yıldönümü nedeniyle hassas bir atmosfere sahip bir zamanda ortaya atılması riskli olsa da konunun çözümü karşısında istikralı bir duruş sergilenmesi şüphesiz güçlü bir etki doğuracaktır. Avrupa Birliği’nden vize serbestisi isteyen Kosova bu anlaşmayla bir nevi bu konuda da adım atmış ve görüşmeye istekli olduğunu da ortaya koyuyor.

Nur İNAN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...