Kosova Siyasetine Yeni Soluk

Vetëvendosje (VV), son seçimler sonrasında Kosova parlamentosunda sahip olduğu 32 koltuk ile ana muhalefet olma görevini üstlenmişti. Geçtiğimiz günlerde parti lideri Albin Kurti ve bazı üyeler arasında partinin geleceği üzerine yaşanan anlaşmazlıklar sonrası partinin mecliste görevli 12 milletvekili ve parti içinde farklı kademelerde görevler üstlenmiş birçok partili, parti içindeki görevlerinden arka arkaya istifa etmişti. Parlamentoda görevli eski partililer bağımsız milletvekilleri olarak yeni bir grup kurdular.

Kurulan yeni grubun milletvekilleri, Kosova’daki refahın ilerlemesine odaklanacaklarını belirtti ve ülke insanının refahında en temel engel olan işsizlik gibi sorunların üstesinden gelmek için parlamentonun ideal bir ortam olduğunu söylediler. İşsizliğin yanı sıra yeni ve etkili güvenlik politikalarına ihtiyacın olduğunu bildiren bağımsız milletvekillerinden oluşan grubun lideri Dardan Sejdiu, grubun adını “Bağımsız Milletvekilleri Grubu” olarak duyurdu. Sejdiu yaptığı açıklamada toplumsal hareketlere yön veren sosyal sorunlara karşı mücadele konusunda titiz çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Grup adına konuşan Sejdiu’nun çözüm için sunduğu başlıklarda ucuza enerji ve konut temini, işçiler için daha iyi çalışma şartları; çevre korumasına, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına, kamu harcamalarını denetleyen ve kamusal yatırım çalışmaları öneren bir kurumun kurulmasına yönelik hukuki düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını beyan etti.

Eşit bir toplumun sağlanması yönünde en büyük görev ve sorumluluğun meclise ait olduğunu söyleyen lider, bunu sağlamak için atılması gereken ilk adımın gelirin eşit dağıtılmasına imkân tanıyacak bir yasal çerçeve oluşturulması olacağını dile getirdi.

Kosova’da ideoloji ve politika yapımı konuları, kamuoyu tartışmasında ve siyasette önemli bir yer tutmamaktadır. Ülkenin 2008’deki bağımsızlığı öncesinde Kosova’da, nihai bağımsızlık hedefiyle devlet kurma sürecine odaklanan bir politik kültür gelişmiştir. Bağımsızlık sonrasında bu kültür, devlet kurumlarının yerleşik hale gelmesine yönelik çalışmalara özen gösteren, siyaseten gücü bu yöntemlerle elinde tutmaya çalışan pragmatik partilere ve parti liderlerine evirilmiştir.

Genel siyasi görünümün bu yönde olduğu Kosova’da, VV partisi savaştan sonra yozlaşmış siyasi partilere karşı, ideoloji temelli politika güden bir alternatif sunmak isteyen Kosovalı aktivist Albin Kurti tarafından kurulmuştur. VV, en dikkat çekici muhalefet partisi haline gelen ve sol siyasi kültüre dayanan bir karakter geliştirdi. VV’nin ana politik hedefi, bazen Arnavutluk ile birleşmeyi savunsa da, Kosova’nın toprak bütünlüğünü sürdürmekten yana şekillendi.  2017 genel seçimlerinde tek başına oyların %27,5’ini aldı ve oyların %33,7’sini alan Kosova Demokrat Partisi etrafındaki koalisyonda birleşen partilerin ardından ikinci oldular. Daha önceki hükümet kurma çalışmalarında olduğu gibi, 2017’de de VV hükümet dışında bırakıldı. VV’nin siyaseten dışlanmasının başlıca nedeni eylemci ve anti- demokratik davranışlarıdır. Bu davranışlara örnek olarak gösterilebilecek en yakın ve son örnek parlamentoda Karadağ ile sınırı belirleyen anlaşmaya yönelik yapılan oylama sırasında meclise göz yaşartıcı gaz bombası atmalarıdır.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...