Kosova – Sırbistan Müzakereleri İçin Farklı Yorumlar Yapıldı

Bugün ve yarın Brüksel’de Avrupa Birliği(AB) arabuluculuğunda Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ve Sırbistan Başbakanı Ivica Daçi’in müzakerelerde bulunacakları ve bu müzakerelerin gündeminde kuzeydeki Sırbistan paralel kurumları konusunun çözümlenmesinin yer alacağı öğrenildi. Müzakereler konusunda farklı yorumların yapıldığı gözlendi.

Başbakanlar düzeyindeki siyasi müzakere sürecinin arabulucusu Avrupa Birliği(AB) üst düzey yetkilisi Catherin Ashton’ın, bu turun en zor tur olacağı yönünde açıklamarda.

Almanya’nın Priştine Büyükelçisi Peter Blomeyer’in Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler sürecinin sonunda, Kosova’nın Birleşmiş Milletler Örgütü(BMÖ)’ne üyelik konusunun açılacağını söylediği aktarıldı.

“Radio Dukagjini”ye verdiği demeçte ”Sırbistan ile müzakereler sonucunun, Kosova’nın BMÖ-ye üyelik olup olmadığı’ şeklinde sorulan soruya Almanya’nın Priştine Büyükelçisi Peter Blomeyer’in cevabının“Almanya’nın tutumunu biliyorsunuz. Almanya Kosova’yı bağımsız ülke olarak tanımıştır ve doğal olarak Kosova’nın BMÖ-ye üyeliğini memnuniyetle karşılardı. Buna karşın, daha fazla sabır gösterilmesini tavsiye ederdim. Sürdürülmekte olan müzakerelerin aşırı yüklü kılınmaması gerekir, eninde sonunda gündeme getirilecek. Evet.” şeklinde konuştuğu dile getirildi.

 Kosova’yı tanıyacak ülkeler sayısının artırılması ve bu yönde Sırbistan ile çok önemli anlaşmaların sağlanması gereğini dile getiren Alman Büyükelçisi’nin, Belgrat ile ilişkilerin normalleştirilmesini talep ettiği bildirildi.

Öte yandan müzakereler ile ilgili yorumunu dile getiren Avrupa Parlamentosu Alman Milletvekili Doris Pack’in, müzakere sürecinin, Kosova’nın Birleşmiş Milletler’e üyeliği ile sonuçlanacağına inandığını söylediği ifade edildi.

Kosova’nın gelecek 5 yılı için iyimser olduğunu belirten, Avrupa Parlamentosu Alman Milletvekili Doris Pack’in, ülkeye her şekilde yardım etmeye devam edeceklerini, Kosova’yı tanımayan Avrupa Birliği 5 üye ülkenin tanıma kararı almasının hedeflerinden biri olduğu ve bunun en kısa sürede gerçekleşeceğine dair umutlu olduklarını vurguladı.

Kosova’nın tanınmasının Sırbistan için Avrupa Birliği(AB)’ne üyelik için temel şart olduğunu söyleyen Fransa Parlamentosu’nun Avrupa İşleri Konseyi Başkanı Danielle Auroi’nin, müzakereler konusunda, ‘bunun yazılı bir şart olmadığını, fakat iki ülkenin tamamıyla anlaşmadıkça ve birbirini kabul etmedikçe ne Sırbistan’ın ne de Kosova’nın Avrupa Birliği’ne giremeyeceğini’ söylediği aktarıldı.

Danielle Auroi’nin, aksine başka bir devleti tanımayan bir devleti AB’nin kabul edeceğine inanmadığını dile getirdiği ve Belgrat’ın “Veçernje Novosti” gazetesine verdiği bir demeçte kendisine yöneltilen ‘Priştine ve Belgrat arasında karşılıklı tanınmanın olacağına inanıyor musunuz?’ şeklindeki soruya  “Bu bizim için “sine qua non” (temel) şart olacaktır” cevabını verdiği öğrenildi.

(TUİÇ Akademisi, kosovahaber, kosovaport )

Gül MURİÇ

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...