Kosova Meclisi’nde Gaz Bombalı Eylem

21 Mart Çarşamba günü Kosova Meclisi, Karadağ ile yapılan sınır anlaşmasını oylamak için bir araya geldi. Seçimler sırasında muhalefet partisi Kendin Karar Al Hareketi (Levizja Vetevendosje), oylamayı gaz bombası atarak protesto edip engel olmaya çalıştı.

Söz konusu anlaşma Viyana’da 2015 yılında yetkililer arasında imzalanmıştı ve uygulamaya konmak için Kosova Meclisi tarafından onaylanması bekliyordu. Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kosova Demokratik Birliği (LDK) meclis grubunun sunduğu, Kosova-Karadağ sınır anlaşmasının onaylanması hakkındaki yasa tasarısı değişikliğini oylamaya sundu. Bu esnada Kendin Karar Al Hareketi milletvekilleri, bir adet gaz bombası atarak oylamayı engellemeye çalıştı. Bir anda bütün salonu saran gazdan etkilenmemek için vekiller salonu terk etti ve oturuma bir saatlik ara verilmek zorunda kalındı. Aranın ardından meclis salonuna geri dönen vekiller, ikinci bir gaz bombası ile karşı karşıya kaldı.  Oylamanın engellenmesi çabaları üzerine, Meclis Başkanı Veseli CNN’e verdiği demeçte, “Sınır Muhalefet Anlaşması, küçük bir muhalefet partisinin oylamayı şiddetli yollarla önlemeye yönelik girişimlerine rağmen, bugün meclis tarafından onaylanacak.’’ sözlerini kullandı.

Muhalefet parti, sınır anlaşmasını ‘’yaklaşık 30 kilometrekarelik bir alanın hatalı bir şekilde Karadağ’a bırakıldığı’’ gerekçesiyle engellemeye çalıştı. Parti üyeleri gerçekleştirdikleri protestodan sonra, gaz bombalı eylemlerini partilerinin facebook sayfasında paylaştı. Aynı parti, sınır anlaşmasının oylamasını 2 yıl önce de gaz bombası kullanarak engellemeye çalışmıştı.

Konuyla ilgili ABD’nin Kosova Büyükelçisi Greg Delawie, göz yaşartıcı gaz kullanımını kınadı ve milletvekillerine meclise dönme ve anlaşmayı onaylama çağrısında bulundu. Yaptığı başka bir açıklamasında “İflas eden fikirleri olan insanlar hedeflerine ulaşmaya çalışmak için siyasi şiddete başvururlar” dedi. “Bu Kosova’da olmamalı. Kosova bundan daha iyi. Bu bir Avrupa ülkesinde olmamalı. Göz yaşartıcı bir Avrupa meselesi değil.” diyerek vekilleri oylamaya çağırdı.

Eylemlerinin ardından muhalefet partili 5 milletvekili tutuklandı. Oylama günü tutuklanan, Drita Millaku,  Xhelal Sfeçla, Salih Zyba  Fitore Pacolli,  Valon Ramadani, Liburn Aliu ve Arbërie Nagavci 23 Mart Cuma günü tekrar serbest bırakıldı.

Karadağ-Kosova Sınır Anlaşması, Avrupa Birliği’nin Kosova’ya vize serbestisi vermesi için iki koşulundan biri idi. Protestolara rağmen gerçekleştirilen oylamada 80 evet, 11 hayır ile Kosova-Karadağ Sınır Anlaşması kabul edilmiş oldu ve 3 yıllık sorun çözüme kavuştu.

Kosova, Avrupa Birliği yolundaki altı Balkan ülkesinden biri ve vize serbestisi yolunda önündeki taşlardan birinin daha kalkması, Kosova Hükümeti için büyük anlam ifade ediyor. Avrupa Birliği üyesi olmaya çalışan Kosova hem ekonomik hem de politik sebeplerden bu entegrasyonun bir parçası olmak istiyor. Vize serbestisi için, Avrupa Birliği’nin kendisine sunduğu koşulları gerçekleştirmek adına ilk adımı attı. Sırada organize suçla mücadelenin arttırılması ve yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi kalmış bulunmakta.

Simge ŞAHİN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...