Avrupa Birliği Üyesi Beş Ülke daha Kosova Konusunda Olumlu Tutum İzlemeye Başladı
Kosova’nın bağımsızlığını henüz tanımayan beş AB ülkesi, Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi’nin açıklamalarına göre Kosova gerçeğini kabul etmeye başladı. Bakan, Kosova’nın AB’ye girmesi ve Kosova’nın tanınması yönünde başarılı olunması için ellerinde geleni yaptıklarını dile getirdi.
Bakan Selimi, Kosova Cumhuriyeti pasaportlarının Romanya tarafından tanınmasının, AB’nin beş üye ülkesi tarafından Kosova’nın tanınmaya başladığının göstergesi olduğunu söyledi. ‘Epoka e Re’ gazetesine verdiği demecinde Bakan Selimi: ‘İstikrar, bir etmen olarak Kosova gerçeğinin bu ülkeler tarafından görülmesinden sonra tanımalarda gelecektir.’ diyerek konuştu. Kosova diplomasisi ilk hedef olarak tanımlanan ‘tanınma’ adımından sonra, bu ülkelerin Avrupa yolunda Kosova’nın stratejik partneri olacağına inandığını belirtti.
Eski Seçim Sistemine Devam Sinyalleri
Geçtiğimiz günlerde büyük partiler tarafından kötüye kullanıldığı gerekçesiyle değiştirilmesi istenen ve beklenen Kosova Seçim Yasası’nın önümüzdeki seçimlerde de geçerli olduğu açıklandı.
Başbakan Hashim Thaçi, LDK Başkanı İsa Mustafa ve AKR Başkanı Behgjet Pacolli arasında seçim reformunun yapılması ile ilgili anlaşma 2 yıl önce yapılmıştı ancak o günden itibaren siyasi söylevler dışında tek bir gelişme olmadı. ’Zeri’ Gazetesi haberine göre yerel seçimler 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında yapılacak ancak yeni seçim tasarısının bu tarihe kadar yetişmesinin imkânsız olduğu için mevcut seçim sistemi geçerli olacak. Öte yandan seçim reformları eski başkanı Haki Demolli, partiler arasında eski yasayla seçimlere gidilmesi yönünde bir uzlaşmanın olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen; Başbakan Yardımcısı Behgjet Pacolli 1 ay önce ‘yerel seçimler yeni yasa ile yapılacaktır.’ diye demeç vermişti.
Hashim Thaçi Salı Günü Gerçekleşecek Müzakereleri Bekliyor
Önümüzdeki hafta Salı günü, tüm sürecin sonlanması için Brüksel’de yapılacak olan görüşmeyi anlatan Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, anlaşmaya varılması konusuna vurgu yaptı. Hükümet toplantısında konuşan Başbakan Hashim Thaçi ‘Biz, en kısa zamanda anlaşmanın uygulamaya geçmesi için etkin olacağız. Buna uluslararası arenanın da desteği var, bunun zor bir hedef olduğunun bilincindeyim, fakat anlaşmaya varmak şarttır ve bunun geri dönüşü yoktur.’ dedi.
Thaçi, hükümetin amacının etnik ayrım yapmadan tüm vatandaşlar için daha fazla çalışmak olduğunu dile getirdi, bu sebepten ötürü yeni bir demokratik ortamın oluşturulması, siyasi liderlerin seçilmesi ve daha iyi bir yaşam için sosyo-ekonomik yaptırımların devam etmesi için kuzeydeki Sırplarla da çalışmayı amaçladıklarını belirtti. Tüm bunların ardından, Salı günü yapılacak olan anlaşmanın da olumlu geçeceği fikrine sahip olduğunu belirtti.
NATO ile KFOR’a Devam
Belçika’nın başkenti Brüksel’de 15-16 Mayıs tarihlerinde düzenlenen NATO üye ülkeleri Genel Kurmay Başkanları’nın Askeri Komite toplantısında Kosova konusu da tartışıldı ve Kosova güvenlik durumu konusunda KFOR’un iyimser olduğu belirtildi. Özellikle Kosova ile Sırbistan diyalog süreci ile ilgili sorulan bir soru üzerine Komite Başkanı General Knud Bartels, sonlandırılması gereken uygulama planını NATO’nun desteklediğini ifade etti.
AB’nin arabuluculuğuyla gerçekleşen Kosova-Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi anlaşmasının önemli bir adım olduğunu ve NATO’nun KFOR’un olası etkilerini yansıttığını belirtip, konuya Budapeşte’de Eylül ayında düzenlenecek olan toplantıda tekrar geri dönüleceğini belirtti. İttifakın Kosova’daki angajeliğinden de söz eden Bartels ‘NATO, tüm Kosova’da güvenli ve sakin bir ortamı korumaya devam edecektir.’dedi.
(TUİÇ Akademi, Kosovaport, Kosova Haber Ajansı, Kosova Sot Gazetesi, AA, Zeri Gazetesi)
TUİÇ BALKAM
Şule ÇELİK
Kosova