Kosova’ daki Miloseviç Müzikalinin Etkileri

2006 yılında hayatını kaybeden, Sırbistan ve Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodon Milosevic hakkındaki müzikal tadındaki tiyatro geçtiğimiz günlerde Kosova’ da sahnelendi. Oyun Milosevic’ in eşi Mirjana ve kızı Marija ve oğlu ile olan ilişkisine yani aile ilişkilerine dikkat çektiği gibi Lahey’ deki duruşmasıyla da sonlandırılmıştır. Metin Belgrad’ lı yazar Jelena Bogavac tarafından yazılmıştır.

Milosevic, komünizmin Doğu Avrupa’ da çöktüğü yıl iktidara gelebilmek için her devletin kullandığı gibi milliyetçilik söylemlerine sarılarak, Sırbistan’ı; Bosna, Hırvatistan ve Kosova’ daki on yıl süren savaşlarla yönetmiştir. Milosevic’ in 1998-1999 yılları arasındaki savaşta yaklaşık 800 bin etnik Arnavut vatandaşının göç etmesine ve 10 bin kişinin ölmesine yol açtığı da ona yönelik ithamlar arasındaydı. Sırp milliyetçileri bu nedenle Milosevic’ i bir kahraman olarak adlandırsalar da, Batı tarafından acımasız bir diktatör olduğu görüşü hala akıllardadır. Oyuna çok fazla sayıda Sırp katıldı ve yapılan görüşmelerde karışık duygular içinde olduklarını dile getirdiler. Bazı gazeteciler ise oyunun siyasi bir tiyatro ve manipülasyon metni olduklarını dile getirdiler. Bazı yazar-aktivistler ise oyunun Kosova’ daki yaşananlara ve Sırbistan’ daki kimlik arayışlarını anlayabilmek için izlenilmesi gerektiğini belirttiler. Oyunun bir diğer eleştirisi Arnavut seslerinin olmaması ve kahraman olarak Milosevic’ in seçilmesiydi.

Görülen o ki Milosevic, Batı tarafından bakıldığında hala eli kanlı bir diktatör olarak görülüyor. Bu bakış açısı da insanların özellikle kendini farklı milli kökenlere ait hisseden kişiler tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Tarih boyunca her zaman milletlerin kendi liderlerini benimsediklerini ve onları ‘’kahraman’’ olarak nitelenebileceği de unutulmaması gereken bir gerçektir.

Ecenaz Terzi
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...