Kosova hükümeti Sırbistan ve Bosna Hersek’ten gelen ürünlere %10 gümrük uygulayacağını duyurdu. Bu uygulamanın Sırbistan ve Bosna Hersek’in Kosova’ya karşı kötü tutumlarına bir cevap olarak yapılacağı belirtildi.
Kosova hükümetinin aldığı kararı medyaya Başbakan Ramush Haradinaj duyurdu. Haradinaj, “ülke olarak tarihimizde ilk kez Sırbistan ve Bosna Hersek’ten gelen tüm ürünlere ( uluslararası markalar hariç) gümrük vergisi uygulayacağız” dedi.
Haradinaj gümrük uygulama kararını Sırbistan’ın Kosova’ya karşı düşmanca yaklaşımından ötürü aldıklarını ifade etti. Başbakan Haradinaj Kosova’lı genç kız ve erkeklerin Kosova Güvenlik Güçleri’ne katılmasından ötürü Sırbistan tarafından tehdit edildiğini ve bunun düşmanca bir tavır olduğunu belirtti.
Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Endrit Shala Bosna Hersek’in Kosova ürünlerine bloke uygulaması ve Kosova’yı tanımaması nedeniyle aynı gümrük yaptırımına hedef olduğunu belirtti. Shala: “Bosna’nın Kosova’ya yaklaşımı da Sırbistan gibi bizim ürünlerimize engel koymak şeklindedir. Ayrıca Bosna Hersek bizim dokümanlarımızı bile tanımamaktadır.” dedi.
2017 yılı rakamlarına göre Kosova’nın Sırbistan’dan ithalatı 400 milyon, Bosna Hersek’ten ithalatı ise 80 milyon Euro seviyesinde görünmektedir.
Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj da yaptığı açıklamada bu duruma vurgu yaptı. Hoxhaj “Sırbistan Kosova devletine zarar vermek için büyük bir bütçe harcıyor ve bu paranın büyük kısmı bizimle yaptığı ticaretten kazanılıyor. O halde Sırbistan’a en güzel cevap Kosova’dan kazandığı parayla Kosova’ya zarar veremeyeceğini göstermektir. Bu amaçla biz Kosova vatandaşlarını Sırp ürünleri almamaları konusunda uyarıyoruz.” dedi.
Bilindiği üzere Kosova 2008 yılının Şubat ayında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova’nın bağımsızlık ilanı ABD başta olmak üzere bir çok AB üyesi ülke ve Türkiye tarafından tanınmış ancak Rusya, Çin ve AB içerisinde benzer ayrılıkçı sorunları olan İspanya gibi ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanımamıştı. Kosova’yı bugüne kadar tanıyan ülke sayısı 100’ün üzerinde olmasına rağmen Kosova halen daha BM’de üyelik statüsü kazanamadı.
Kosova sorununu tamamen çözmek isteyen AB’li yetkililer son dönemde bölge ve ülke uzmanlarının çokça tartıştığı “toprak değişimi” anlaşmasını gündeme getirmişti. Sırbistan Mart 2012’den beri AB üyesi adayı statüsünü sürdürmekte ancak Kosova ile var olan sorun çözülmeden Sırbistan’ın AB üyeliği çok uzak bir ihtimal olarak görünmektedir.