Güneydoğu Avrupa’nın 46 ülkesinin yer aldığı Bölgesel İşbirliği Konseyi(BİK)’nin Sarajevo’da düzenlenmekte olan toplantısında, Kosova’nın tam güç ile katılımcı üyeliğe kabul edilmesi kararının alındığı öğrenildi. Bunun Avrupa Birliği(AB) ve Bölgesel işbirliği üyeliği öncesinde önemli bir araç olarak değerlendirildiği bilgisi aktarıldı.
Kosova’nın Bölgesel İşbirliği Konseyi’ne üyelik kararının açıklanmasının ardından Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj’ın konuyla ilgili basın toplantısı düzenlediği öğrenildi. Üyeliğin ülkeye ekonomik ve sosyal olmak üzere birçok alanda yarar sağlayacağını, bu üyelikten birçok kurumun kazanacağını belirten Bakan Hoxhaj’ın, üretilecek projeler sayesinde Konseyden maddi destek alınabileceğini belirttiği, Kosova’nın tüm diğer ülkeler gibi imza ve oylama hakkına sahip olacağını ve böylelikle Avrupa Birliği yolunda önemli bir adımın atılmış olduğunu vurguladığı ifade edildi. Bölge ülkeleri yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri ve Dünya Bankası gibi organizasyonların üyesi olduğu Bölgesel İşbirliği Konseyi’nin 47′inci üyesinin Kosova olduğu açıklandı.
Kosova’da bir yandan BİK üyeliği gibi olumlu gelişmeler yaşanırken diğer yandan Tunus’un Belgrat Büyükelçisi Mazhid Hamlaui’nin açıklaması ülke için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Tunus’un Belgrat Büyükelçisi Mazhid Hamlaui’nin, dıştan gelen büyük baskılara rağmen Tunus’un Kosova bağımsızlığını tanımayacağını söylediği bildirildi.
AB arabuluculuğunda ülkesinin Priştine-Belgrat müzakerelerinin devamını desteklediğini belirten ve diyaloğun Kosova statüsünün doğru çözümüne götürecek tek yol olduğunu ileri süren Hamlaui’nin, bu yorumunu dün Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lajiç ile yaptığı görüşmede dile getirdiği öğrenildi.
Lajiç’in Kosova bağımsızlığının tanınmamasındaki tutumunu değiştirmediği için Tunus Büyükelçisi’ne teşekkür ettiği öğrenildi.
(TUİÇ Akademi, kosovahaber, kosovaport )
Gül MURİÇ
TUİÇ Stajyeri