Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile BM Arasında Kriz

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, BM tarafından İtalya’da düzenlenecek ‘Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde çatışmalardan doğan insanlık krizine çözüm yolları’ başlığı ile yapılacak toplantıya katılmayacağını açıkladı.

BM tarafından 13 Nisan’da İtalya’da düzenlenecek bağışçılar toplantısına BM ile arasında yaşanan krizden dolayı katılmama kararı alan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, hiçbir temsilcinin Cenevre’de ki toplantıda hazır bulunmayacağını bildirdi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leonard She Okitundu, ülkelerinde yaşanan krizin üstesinden geleceklerini ve çatışmalardan zarar gören vatandaşlarına ülke kaynakları ile destek olacaklarını belirtti. Cenevre’de yapılacak olan toplantıda toplanması hedeflenen 1,6 milyar doları abartılı bulduklarını belirten Okitundu, Devlet Başkanı Joseph Kabila yönetimindeki hükümetin krizden etkilenenlere yardımcı olmak amacıyla 18 ayda 100 milyon dolar harcama yapacağını ifade etti.

İki kabile arasında üç haftadır devam eden çatışmalar sonucunda 60 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin doğusu da yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Şubat 2017’de KDC’de devam eden şiddet olayları hakkında rapor hazırlamış, olayların “olağanüstü boyutlarda insani felakete yol açacağı” uyarısında bulunmuştu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti yönetimi, raporun gerçekleri yansıtmadığını ve ülkedeki krizin kritik düzeyde olmadığını savunarak BM’nin gerçekleri manipüle ettiğini iddia etmişti.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...