Kolombiya’da Savaş Suçları Mahkemesi

 FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasının en tartışmalı konularından biri olan savaş suçları mahkemesinin kurulması çok tartışılmıştı ve sonuç olarak Kolombiya senatosu, FARC ile imzalanan barış anlaşması kapsamında, savaş suçları için mahkeme kurulmasını onayladı.

 Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6  milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu. Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 2 Ekim 2016’da imzalanan ilk barış anlaşması, halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 “hayır” sonucu çıkmıştı. Bu durum sonucunda taraflar Küba’nın başkenti Havana’da yeniden masaya oturdular ve nihayetinde 12 Kasım 2016’da yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016’da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono  tarafından imzalandı.

 Senatonun bugünkü oturumunda gündeme alınan savaş suçluları özel mahkemesinin kurulma kararı, ikiye karşı 61 oyla kabul edildi. Oylama sonrası açıklamalarda bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, kararı, barışın ülkede yerleşmesi için “en büyük adım” olarak niteledi.

Nazlıcan Çağlan Yıldırım – LATAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...