Kitarovic, Boşnakların Katledildiği Köyü Ziyaret Etti

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar  Kitaroviç, 1993’te Hırvat askerlerinin 116 sivil Boşnak vatandaşı katlettiği Ahmici köyündeki anıta çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu.

Kitaroviç, programına dahil olmamasına rağmen Travnik şehri yakınlarında olan Ahmici köyüne giderek köy camisinin yanında bulunan anıtı ziyaret etti. Kitaroviç ayrıca Krizancevo köyüne de giderek savaşta hayatlarını kaybeden Hırvat askerler anısına yapılan anıtı da ziyaret etti.

Kitaroviç bir açıklama yaparak, artık bu bölgede hiçbir annenin ailesinden birisini kaybetmekten ötürü gözyaşı dökmemesi gerektiğini vurgulayarak “ Bizim ve bizden sonraki nesillerin daimi görevlerinden birisi de bunu sağlamaktır. ” dedi.

Kitaroviç’in Ahmici köyü ziyareti sırasında kendisiyle görüşen Ahmici Köyü imamı Mahir Husiç ise Hırvat Cumhurbaşkanı Kitaroviç’in ziyaretinin bu bölgede Hırvatlar ve Boşnakların bir arada yaşamaları adına  ve iyi komşuluk ilişkileri açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi. Husiç ayrıca Kitaroviç’in kendisi aracılığıyla köyde yaşayan Müslümanlara selamlarını ilettiğini de söyledi.

1992-1995 yılları arasında Bosna’da ki savaşta  Hırvat Savunma Konseyine  (HVO) mensup askerler, 16  Nisan 1993 sabahında “48 saat Kül ve Duman” ismini verdikleri operasyonda Ahmici köyünü basarak, burada 32’si kadın, 11’i çocuk olmak üzere 116 Boşnak sivili katletmişti. Ahmici’de katledilenler arasında, daha sonra yanmış bedeni fırından çıkarılan ve öldürülen en küçük vatandaş olan  3 aylık bir bebek de bulunuyordu.

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Ahmici’de yaşanan olayları “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirmiş ve dönemin HVO komutanları ile askerlerine 6 ila 25 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti.

Cihan DUMAN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...