Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas, Kıbrıs Rum Kesimi’nde 11 Temmuz’da meydana gelen ve 13 kişinin öldüğü cephanelik patlamasıyla ilgili hazırlanan raporda “baş sorumlu” olarak gösterilmesinin ardından Rum bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı.
Rum radyosu, patlamanın ardından Rum başkanlık köşkü önünde sürekli eylem yapan “öfkeliler” adı verilen grubun, bu akşam da köşk önünde protesto eylemi yapmaya hazırlandığını, bu nedenle olağanüstü bakanlar kurulu toplantısının köşk dışında bir yerde yapılması olasılığının incelendiğini duyurdu.
Radyonun haberine göre, Rum bakanlar kurulu, askeri üsteki patlamayı araştıran Polivos Poliviu’nun hazırladığı raporunu incelemek üzere bu akşam saat 21.00’de olağanüstü toplanacak. Hristofyas,ın, bakanlara raporu inceleyecek zaman tanımak amacıyla toplantıyı geç saate aldığı belirtildi.
Poliviu’nun, patlamadan Hristofyas’ı sorumlu tuttuğu raporuna Rum hükümetinin tepkisi de, olağanüstü bakanlar kurulu toplantısından sonra ortaya konulacak. Ancak muhalefet partileri sorumlulukların tamamen üstlenilmesini ve Hristofyas’ın istifa etmesini istiyor.
Araştırma raporunu bugün öğle saatlerinde basın toplantısıyla açıklayan Poliviu, deniz üssündeki patlamada Hristofyas’a, Dışişleri ve Savunma eski bakanlarına “çok ciddi kurumsal ve şahsi sorumluluk” yükledi.
Poliviu, basın toplantısında, 11 Temmuz’da yaşanan trajedi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin baş sorumluluğunun Dimitris Hristofyas’a ait olduğunu belirterek, “Başkan Hristofyas’ın doğrudan, kuşku götürmez ve çok ciddi sorumluluğu vardır” ifadesini kullandı.
Araştırmanın, cezai ve disiplin sorumluluklarını da ele aldığına işaret eden Poliviu, Rum Başsavcı ile de görüşüp, yapılacak cezai soruşturmaları etkilememek için, basın toplantısında isim zikretmemeye karar verdiğini açıkladı.
Poliviu, “Adam öldürme de dahil olmak üzere, çok ciddi suçlar işlendiğinden kuşku yoktur. Başsavcı’nın, kimseyi hariç tutmadan, müdahil herkesin bu cihetten suç işlemiş olması ihtimalini incelemesi gerekir” ifadesini kullandı.
Poliviu raporunda, İran’dan Suriye’ye giden Rum bandıralı Rus gemisindeki barut dolu 98 konteynere el konulmasının, “siyasi açıdan doğru bir karar olduğunu, ancak durumun yönetiminde sorumsuzluk bulunduğu” görüşünü ortaya koydu.
(tuicakademi-CNN)