Kendini Kandıran Bir Hükümet

Avrupa Birliği’nin Schengen bölgesi içinde kaçak göçmen sayısını önlemek ve hatta tamamen yok etmek için Yunanistan-Türkiye sınırındaki Meriç’e 1800 sınır muhafızı göndermişti. Kalkan operasyonu adı verilen bu proje ile başarı oranının artması umut ediliyordu. Avrupa Komisyonunun son raporları bunun büyük oranda başarılı olduğunu gösteriyor. Ekim- Aralık ayında 4.035 kaçak göçmen Yunanistan’da yakalandı. Kaçak göçmen sayısının giderek azalması ve kalkan operasyonu dâhilinde teşebbüs edenlerin yakalanması projenin olumlu yönde ve başarılı bir şekilde ilerlediğini gösteriyor. Ama Avrupa Komisyonu, raporunda Yunanistan’ın bu konuda hala açıkları olduğunu belirtti. Özellikle kaçak göçmenlerin deniz yolunu kullanmaları yeni politikaların üretilmesini gerektirecektir.

 

 To Vima gazetesi son dönem Yunanistan ve İsrail ilişkilerini ele alan bir makale yayımladı. Makale de İsrail ve Filistin topraklarını ziyaret eden Yunan diplomatik heyetinin karşılamadan son derece memnun kaldığı belirtiliyor. Son 3 yıldaki ikili ilişkilerin gelişmesinin nedeni ise İsrail-Türkiye gerginliğinin İsrail’i Yunanistan ile ilişki kurmasına ittiği şeklinde nitelendiriliyor. Makalede, İsrail ve Yunanistan’ın en çok işbirliğinde bulunabileceği alanların savunma ve enerjinin olduğu belirtiliyor. İsrail’in Yunanistan’da deniz altı üretebileceği de makalede geçenler arasında. Enerji konusunun iki ülke arasında diğer alanlara göre düşük seviyede kaldığı belirtilen makalede, Avrupa Komisyonu’nun İsrail’den Kıbrıs ve Yunanistan aracılığıyla İtalya’ya kadar doğalgaz taşıyacak bir projeden de bahsediliyor.

Suriye’de devam eden iç savaş dolayısıyla insanlar mülteci statüsünde çevre ülkelere kaçmaya devam ediyorlar. Bu ülkelerden biri de Yunanistan. Ama Yunanistan kabul edici ülkeler arasında en katı davrananlardan. Nedeni ise ülkede var olan ekonomik kriz. Daha da önemlisi Schengen bölgesinin vermiş olduğu bir zorunluluk. Geçenlerde bir grup Suriyeli insan, mülteci statüsünden yararlanmak için Yunanistan’a ulaşmak için Türkiye karasularından geçmeye çalışmıştı. Ama Yunanistan yetkilileri bu grubu adeta kendi karasularına sokmayarak Türkiye’ye geri gönderdi. Türkiye’de ise zaten firavan bir şekilde mülteci olmasından dolayı savaştan kaçan bu insanların durumları gerçekten bir muamma.

The Guardian gazetesinde Yunanistan’daki ekonomik durumla alakalı olarak bir makale yayımlandı. Aditya Chakrabortty imzalı makalede aslında Yunanistan’daki kriz ile alakalı içteki çevrelerin vermiş olduğu istatistikler ve değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığına değiniliyor. Makalede Yunanistan’daki banka patronlarının ve politikacıların dünyayı Yunanistan krizinin iyileşmekte olduğuna ikna ettiklerini, ancak bunun sadece Euro bölgesi tarafında empoze edilen bir şok terapi olduğundan bahsediliyor. Makalede krizin nasıl başladığı, protestoların binleri bulduğu ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasını ifade eden “Grexit” den bahsedilerek aslında değişen hiçbir şeyin olmadığından bahsediliyor. Başbakanın kriz hakkında “ bir başarı hikâyesi”, maliye bakanının söylediği “ köşeyi döndük” şeklinde alıntılara yer verilen makalede, bu ifadelerle gidişatın çeliştiği ifade edilmekte.

Yunanistan’da ekonomik kriz ile alakalı olarak IMF, Yunanistan’a verilen ilk kurtarma paketi konusunda hata yaptıklarını belirtti. IMF, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılmasına daha önceden başlanması gerektiğini belirtti. IMF, bu politikasıyla kendi politikalarını çiğnediğini ifade etti.

Mayıs 2010’da IMF ve AB, Yunanistan’a 110 Milyar Euro’luk bir kurtarma paketi sağlamıştı. 130 Milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi ise Şubat 2012’de onaylanmıştı.

(TUIÇAkademi, azınlıkça, BBC, Ekathimerini, Huffington Post, The Guardian, To Vima)

TUİÇ BALKAM

Çağdaş Erdoğan

Yunanistan

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...